Årestartup tar in miljoner - löser VR-kamerans största problem

Almi InvestZeroparallax

Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Zeroparallax får in 2 miljoner kronor i riskkapital. Nu ska bolagets teknik eliminiera det eviga parallaxproblemet för alla VR-kameror.

Ett av de största problemen för att filma 360-graders video är parallaxfelet som uppstår. När två kameror överlappar varandra ser de objekten från olika vinklar och korsar varandras synfält. Det innebär att objekt som är väldigt nära kan delas på mitten medan objekt som är långt borta kan dubblas.

I våra hjärnor löser vi problemet utan att ens märka det men för 360-kameror krävs särskilda algoritmer för att minimera problemet. Man måste då ta hjälp av mjukvara för att sy ihop – eller “stitcha” – bilderna för att ge en bild som användaren förstår.

Nu säger sig det svenska startupbolaget Zeroparallax ha hittat en lösning på problemet. Istället för att sy ihop bilderna med algoritmer har bolaget skapat en alldeles särskild kameralins som ska eliminera problemet.

“Det är en optisk lösning som är ganska svår att förklara men det gör att vi inte behöver stitcha överhuvud taget. Vi har redan gjort ett ‘proof of concept’ själva. Vi räknar med att ha prototypen klart kring jultider”, säger Vygantas Kirejevas, vd och medgrundare av Zeroparallax.

För att utveckla produkten och ta fram prototypen har bolaget nu fått in 2 miljoner kronor från Almi invest och några privata investerare. Någon värdering vill dock inte parterna avslöja.

“Vi räknar med att ta in en ny runda när prototypen är klar. Då kommer värderingen att bli en helt annan”, säger Vygantas Kirejevas.

Bolaget riktar produkten framför allt mot andra hårdvaruproducenter för att licensera ut sin patenterade teknik.

“Vi har redan påbörjat samtal med några av världens största tillverkare, och det är inte bara bolag som redan producerar kameror. Nu väntar de bara på prototypen”, säger Vygantas Kirejevas.

Det finns redan lösningar för livestitchning på marknaden. Varför är inte de tillräckliga?

“De lösningarna kan göra problemet mindre - men vi tar bort det helt och hållet. Dessutoma tar de flesta lösningarna väldigt lång tid idag. Vi pratar med flera elektroniktillverkare som alla brottas med problemet. De ser att mjukvarulösnignarna på sikt kommer att ersättas med en hårdvarulösning.”

Vygantas Kirejevas är ekonom och har tidigare grundat djurmatsbolaget Bacterfield. Han är även nu uppfinnaren bakom Zeroparallaxs kamera. Att han själv inte hade någon lång erfarenhet med optik tror han var en viktig anledning till att han kom på tekniken.

“Det är en helt bakvänd lösning av hur traditionella optiktillverkare brukar tänka. Det är många som har sagt att ‘så här bygger man helt enkelt inte en kameralins’ men de har ändrat sig sakta men säkert”, säger Vygantas Kirejevas.

När kan man få se era kameror på marknaden?

“Ja, hur lång tid tar det att förhandla om en licens? Vi har redan flera stora tillverkare som väntar på prototypen. Förhoppningsvis fungerar prototypen som den ska och då handlar det bara om att förhandla fram avtal med tillverkarna.”

Läs mer