Arbetsförmedlingen öppnar upp sin cv-databas för externa aktörer

Arbetsförmedlingen öppnar upp sin cv-databas för externa aktörer

Foto: Emma-Sofia Olsson / SvD / TT

Johanna Ekström

Reporter

En öppen databas ska leda till fler rekryteringar - och kan innebära jackpott för startups inom HR.

Arbetsförmedlingen vill underlätta för både jobbsökare och rekryterare genom att öppna upp platsbanken och sin cv-databas även för externa aktörer. 

Tanken är inte att myndigheten ska lämna ut människors kompletta cv:n till privata aktörer utan godkännande, men däremot låta de arbetssökande kunna använda sin data med olika tjänster, inte bara Arbetsförmedlingens.

"Vi vill öppna Arbetsförmedlingens stora databaser och bjuda in aktörer inom jobbmatchning att samarbeta med oss kring bland annat Platsbanken och CV-databasen. Vi vill alltså öppna våra databaser och låta dem bli grunden i en teknisk plattform så att vi tillsammans med dem som i dagsläget uppfattas som våra konkurrenter kan bygga ännu bättre appar och jobbsajter", skriver Arbetsförmedlingen på sin sajt.

Erik Sandström, chef för digitala tjänster på Arbetsförmedlingen, gör en jämförelse med vad som har hänt på fintechområdet “där bankerna nu måste släppa in tredjepartsutvecklare”.

“Det har öppnat för tjänster som Tink. Vi gör samma sak men utan att vara tvingade av lag”, säger han till Computer Sweden.

Han tror att fler myndigheter kommer att följa i Arbetsförmedlingens spår.

“Det är ett naturligt steg i digitaliseringen att vi snarare blir leverantör av en plattform än att vi erbjuder alla tjänster till kunden. Det är ett effektivare sätt att hantera skattemedel än att vi bara sitter på all information”.

“Vi har en vägledningsapp med prognoser för olika yrken och branscher. Men det finns säkert andra aktörer som skulle kunna hoppa in och kanske nischa sig mot unga eller kanske folk över 50”, säger Erik Sandström till sajten.

Än så länge är tjänsten under utveckling, så exakt hur det kommer fungera är fortfarande något oklart. 

I en debattartikel utvecklar både Erik Sandström och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg ytterligare.

"Platsbanken är långt ifrån den mest moderna och användarvänliga jobbsajten. Det finns många digitala tjänster som använder den senaste tekniken bättre för att erbjuda kunderna fördelar utifrån just deras behov. Men de tjänsterna når inte i närheten av Platsbankens volymer. Arbetsgivare och arbetssökande måste alltså idag välja mellan att använda attraktiv ny teknik eller att nå många. Det vill vi nu ändra på – och skapa det bästa ur två världar."

Läs fler artiklar
LÄS MER