Accenture väntas lansera teknik för centralstyrd blockkedja

Blockchain Accenture
Accenture väntas lansera teknik för centralstyrd blockkedja

Foto: David Magnusson/SvD/TT

Jonas de Lange

Reporter

Bolaget säger att tekniken ska göra det möjligt för en central administratör att gå in och ändra i blockkedjan.

De traditionella bankerna har länge varit skeptiska till bitcoin och den medföljande blockkedjeteknologin. Sakta men säker har de dock börjat mjukna nu.

Nu rapporter Financial times att Accenture, som förra året omsatte över 260 miljarder kronor, på allvar har gett sig in i blockkedjevärlden.

Enligt tidningen kommer konsultjätten att presentera en egen patenterad blockkedjeteknik inom kort.

I samma veva verkar bolaget ha ställt själva grundtekniken på huvudet. Blockkedjeteknologin blev känd för att den inte kräver någon central administratör för att verifiera transaktionerna i ett nätverk. Istället hjälper alla till genom att verifiera varandras transaktioner där allt loggas i kedjor med verifierade block.

I ett försök att anpassa tekniken till en hårt regulerade bankvärlden har Accenture nu valt att patentera en teknik som ska göra det möjligt att använda sig av teknologin men samtidigt tillåta en central administratör som kan gå in och ändra i blockkedjan om något har blivit fel.

“Här pratar vi om att anpassa blockkedjan för näringslivet och göra det pragmatiskt och användbart för finanssektorn”, säger Richard Lumb, global chef för finanstjänster på Accenture, till Financial Times.

Förhoppningen är att tjänsten ska kunna spara finansbranschen på flera miljarder kronor i kostnader för globala transaktioner.

Läs fler artiklar
LÄS MER