Snart kan vem som helst handla bitcoin på Stockholmsbörsen

Bitcoin
Snart kan vem som helst handla bitcoin på Stockholmsbörsen

Foto: Flickr/Sandor Csudai

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Svenska XBT Provider har skapat ett värdepapper som följer bitcoinpriset och har godkänts för handel på börsen. Bakom bolaget står bitcoingrävaren KNC Miner som storägare.

Hittills har den som vill kunna investera i bitcoin varit tvungen att flytta över pengar till någon av de många handelsplatser som sysslar specifikt med den virtuella valutan. Ett exempel på en sådan är svenska Safello.

Det är dock inte nödvändigt längre i och med XBT Providers nya produkt Bitcoin Tracker One. Värdepappret fick i fredags ett godkännande från Finansinspektionen om att börja handlas på Stockholmsbörsen.

Vad är då skillnaden mot det som redan finns? Jo, för det första kommer det gå att komma åt värdepappret via en vanlig bankdepå hos till exempel Handelsbanken eller Avanza.

För det andra innebär en investering i Bitcoin Tracker One inte en direkt investering i bitcoin. Värdepappret är konstruerat så att det följer bitcoinpriset - utan att investeraren blir ägare till virtuella bitcoinmynt. Ni som är lite finansiellt bevandrade känner nog igen förfarandet från vanliga indexfonder.

Företaget XBT Provider ägs till 72 procent av svenska KNC Miner, bitcoingrävaren som tidigare i år tog in 120 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Accel Ventures, svenska Creandum och Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert.

Övriga 28 procent i XBT Providers ägs av bolagets grundare Johan Wattenström och Alexander Marsch.

"Många är obekväma med att flytta över pengar till en särskild handelsplats som de inte har någon relation till, vilket gör att de undviker att investera i bitcoin. Att vi lanserar trackern innebär att vi öppnar för alla att få exponering mot bitcoin via sin vanliga depå hos banken", säger han.

Bolaget ska tjäna pengar på en förvaltningsavgift om 2,5 procent per år som det ska kosta att vara investerad i Bitcoin Tracker One.

Alexander Marsch har en bakgrund som Norden-ansvarig på den amerikanska nätmäklaren Interactive Brokers.

“Jag har jobbat i finansbranschen i hela mitt liv. Jag märker att bitcoin växer så det knakar och att folk efterfrågar ett enklare sätt att investera i bitcoin. Nu blir vi först i världen med att erbjuda det", säger han.

Värt att notera är att den virtuella valutan inte har varit någon särskilt bra finansiell placering under det senaste året. För tolv månader sedan stod priset i 445 dollar - nu har det halverats till 225 dollar.

Bitcoin Tracker One börjar handlas på Stockholmsbörsen, även kallad Nasdaq Stockholm, den 18 maj.

Läs fler artiklar
LÄS MER