AP-fond stämmer Facebook efter Zuckerbergs aktieupplägg

Breakit - AP-fond stämmer Facebook efter Zuckerbergs aktieupplägg

Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Eric Risberg.

Erik Wisterberg

Reporter

Flera tunga ägare drar Facebook inför domstol.

Facebooks grundare och storägare Mark Zuckerberg har tidigare meddelat att han över tid ska skänka bort 99 procent av sina aktier till en välgörenhetsstiftelse. Men han vill samtidigt behålla makten över det sociala nätverket.

I den processen har Facebook velat stämpla om A- och B-aktier i bolaget till C-aktier, som saknar rösträtt. 

Det är bakgrunden till att Facebook stäms i en grupptalan där Sjunde AP-fonden deltar. Fonden, som förvaltar medel i det allmänna pensionssystemet, menar att Facebooks aktietrixande kommer att sänka värdet på dess aktiepost i Facebook. 

”Normalt berättar vi inget under processen, men vi tycker att huvudägaren har ett förslag som gör att han behåller kontroll över bolaget på andras bekostnad”, säger Richard Gröttheim vd för Sjunde AP-fonden till Dagens Industri.

Det finns även en risk att värdet på fondens investering decimeras, enligt Johan Florén chef för ägarstyrning på Sjunde AP-fonden.

”Om man tittar på andra aktier är det sannolikt att de här nya inte värderas lika högt som de gamla, så då blir det dessutom en ekonomisk skada. Det är ett väldigt självsvåldigt agerande”, säger han till Dagens Industri. 

Det skulle i såfall betyda att det svenska allmänna pensionssystemet drabbas av turerna i Facebook. 

Nyhetsbyrån Reuters har tagit del av stämningen, som i viss mån går ut på att Facebooks styrelse gått med på sockrade villkor för Zuckerberg för att behålla honom som chef. 

Han ”vill behålla makten samtidigt som han säljer av stora delar av sitt aktieinnehav och skördar miljardtals dollar i förtjänst”, heter det i stämningen enligt Reuters. 

Facebook har i ett skriftligt uttalande uppgett att aktiekonverteringen sker ”i företagets intresse” och att det är av yttersta vikt för bolagets framtid att det får behålla Mark Zuckerberg vid rodret.

Läs fler artiklar
LÄS MER