En läckt mejltråd bland anställda vittnar om sexism på Apple

Breakit - En läckt mejltråd bland anställda vittnar om sexism på Apple

Foto: Eric Risberg/AP

Johanna Ekström

Reporter

Kvinnliga medarbetare uppger att de fått utstå våldtäktsskämt och att arbetsmiljön är allmänt osund och sexistisk.

Det är nyhetssajten Mic som uppger att de tagit del av en mejltråd där kvinnliga medarbetare på Apple diskuterar sin arbetssituation. Tråden ska vara på över 50 sidor och ett dussintal kvinnor har varit med i den. 

I tråden diskuterar de bland annat fall av diskriminering och trakasserier på arbetsplatsen.

Enligt mejlen är skämt om våldtäkter och könsstereotyper vanligt förekommande. En kvinna som arbetar som ingenjör på Apple uppger att hennes manliga kollegor skämtat i en intern chatt om att en man skulle komma in på kontoret och våldta alla kvinnor.

Något som hon tog upp med sina chefer utan att få någon respons, och därför även lyfte till Apples vd Tim Cook - utan svar.

“Jag känner mig inte säker på en arbetsplats som accepterar att anställda skämtar om våldtäkt”, skrev hon bland annat i mejlet till Apple-chefen som Mic tagit del av.

En vittnar om ett möte där hon varit enda kvinnan, något som hon känt sig obekväm med eftersom männen på mötet började skämta nedlåtande om sina fruar och flickvänner.

En annan kvinna skriver att en chef sagt till henne att hon skulle le när hon gick förbi. Kvinnan själv kallar det för en mindre incident, men tillägger att det samtidigt “är en av de mest rapporterade formerna av subtil sexism”.

Läs fler artiklar
LÄS MER