Storägarens analys: Facebook kan köpa upp Spotify nästa år

SpotifyFacebook

Daniel Ek och Mark Zuckerberg. Foto: Press och TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Börsen är inte det enda alternativet för musiktjänsten.

Det är den ansedda investmentbanken GP Bullhound som ligger bakom Spotify-rapporten. GP Bullhound driver också flera riskkapitalfonder och ett av deras största innehav är aktier i Spotify.

“Vår syn på Spotify skiljer sig mot många andra och vi tycker det är bra om förståelsen för bolaget ökar. Vi följer bolaget väldigt noga eftersom vår fond är en av ägarna”, säger Joakim Dal som tillsammans med Robert Ahldin och Per Roman skrivit analysen.

När Spotify i juni 2015 tog in kapital värderades hela bolaget till cirka 8 miljarder dollar och i den inofficiella handeln med Spotify-aktier ligger värdet fortfarande kvar på ungefär samma nivå. Men värdet borde vara betydligt högre än så, argumenterar GP Bullhound i sin analys. 

Kärnan i deras argumentation är att tillväxten i antalet betalande användare accellererat det senaste året samtidigt som värderingen av varje ny användare gått ner.

”Vid årsskiftet 2015 var användartillväxten 80 procent nu närmar den sig 100 procent”, säger Joakim Dal.

På onsdagen aviserade Spotify-grundaren Daniel Ek att man nu passerat 40 miljoner betalande användare och GP Bullhound spår att den siffran kommer öka till 100 miljoner fram till 2020. Vid den tidpunkten har också marknadsvärdet på Spotify stigit kraftig, enligt analysen.

I sitt basscenario tror GP Bullhound att Spotify då är värt 20 miljarder dollar men investmentbanken presenterar också ett ”best case”-scenario. Där har man räknat med ännu bättre vinstmarginaler och att marknaden värderar varje omsättningskrona högre jämfört med ”base case”. Då hamnar marknadsvärdet på hela 53 miljarder dollar eller motsvarande 450 miljarder kronor.

GP Bullhounds huvudscenario är att Spotify börsnoteras under nästa år - om inte den amerikanska jätten Facebook hinner före. Investmentbanken flaggar nämligen för möjligheten att Facebook kan komma att köpa Spotify innan en börsnotering blir verklighet.

“Historiskt har Spotify varit svaga på att bygga ett socialt nätverk runt sin tjänst. Därför skulle en affär med Facebook vara positiv, det hade ytterligare ökat konkurrensövertaget mot Apple som idag inte alls har något socialt nätverk knutit till sin tjänst”, säger Joakim Dal och tillägger:

“Daniel Ek och Mark Zuckerberg känner varandra väl och skulle Facebook ge sig in i något nytt produktområde så ligger musik nära till hands”.

Men en börsnotering är alltså ändå troligast och i analysen spår GP Bullhound att Spotify då kommer få ett börsvärde på mellan 15 och 20 miljarder dollar.

“Börsnotering är vårt huvudscenario. En orsak är att bolaget idag är så stort att få kan köpa det förutom Facebook och Google. Dessutom har man ett väldigt bra jämförelseobjekt i form av Netflix vilket alltid är bra vid en notering”, säger Joakim Dal.

I Breakits podcast, som släpptes på fredagsmorgonen, diskuterar vi bland annat kring GP Bullhounds Spotify-analys. Lyssna här!

Läs mer