Sök

Rosengård invest går i graven – nu säljs alla innehaven ut

OrbitalRosengård invest

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Misslyckad kapitalanskaffning ligger bakom.

Det är nyhetstjänsten Rapidus (texten bakom betalvägg) som rapporterar att riskkapitalbolaget Rosengård invest ska avvecklas. Rosengård invest har gjort flera investeringar i techbolag men skiljer ut sig från andra riskkapitalaktörer eftersom man bara investerar i bolag grundade av bolag med utländsk bakgrund.

Rosengård invest drogs igång 2009 av Malmöentreprenörerna Greg Dingizian och Ljubo Mrnjavac. De fick med sig Eon, Trelleborg, Swedbank och Folksam som finansiärer och under sju år har investeringar på drygt 40 miljoner kronor i åtta bolag gjorts, enligt Rapidus.

Rosengård invest har varit på jakt efter mer kapital från investerare. Planen var att ta in uppemot 200 miljoner kronor men intresset har varit svalt och nu ger ledningen upp.

”Du måste ha en viss volym i en sådan här verksamhet och det hade vi fått med 200 miljoner i kassan. Men vi kanske spände bågen för hårt, det är inte så lätt att få in pengar på marknaden”, säger styrelseordföranden Per-Ove Jönsson till Rapidus.

Nu avvecklas istället portföljen med bolag.

”Vi har redan försäljningsprocesser igång, men jag kan inte kommentera mer än så, säger Per-Ove Jönsson till Rapidus.

För Rosengård invests grundare Ljubo Mrnjavac är ambitionen att fortsätta med riskkapitalbolaget. 

"Mitt uppdrag nu är att hitta investerare som vill gå in i Rosengård invest", säger han och fortsätter: 

"Just nu finns det tre, fyra stycken som är intresserade, men vilka de är kan jag inte avslöja."

Ljubo Mrnjavac tycker att situationen är tråkig och tror fortfarande på idén. 

"Jag hoppas förstås att vi kan fortsätta i samma anda och att jag fortfarande kan vara med i bolaget. Men just nu vet vi inte vad som kommer att hända", säger han.

Bland Rosengård Invests innehav idag märks bland andra en aktiepost på 1,4 procent i Orbital Systems, som uvecklat en dusch som återanvänder vatten.

Orbital Systems har bland annat Tesla-svensken Peter Carlsson på ägarlistan.

Läs mer