EU tycker att irländarna är för slappa mot techjättarna

Facebook Apple
EU tycker att irländarna är för slappa mot techjättarna

FOTO: TT/Yves Logghe. Bilden föreställer EU-kommissionären Viviane Reding som bland annat är ansvarig för integritetsskydd.

Breakit

Google, Facebook, Apple och nu senast Twitter har alla flyttat sin europeiska bas till Irland. Det innebär att de faller under irländsk datalagstiftning - vilket EU-topparna i Bryssel inte är helt nöjda med.

Det är Financial Times som rapporterar om att dataövervakningsmyndigheten på Irland har fått allt mer att göra till följd av att techbolag flyttar dit, vilket i sin tur är ett resultat av gynnsamma skatteregler.

Som det ser ut idag får vi svenskar som twittrar exempelvis förlita oss på att irländarna ser till att mikrobloggen inte använder användardata om oss på ett otillbörligt sätt.

Men kan vi lita på det? Enligt Financial Times börjar nu allt fler icke-irländare i Bryssel ifrågasätta just detta.

Kritiken går i korta ordalag ut på att Irlands datalag bedöms vara för slapp.

Irlands svar på oron är däremot att kritiken grundas i avundsjuka över att storbolag som Twitter och Linkedin valt Dublin som hemadress, snarare än Paris, Berlin eller Amsterdam.

”Om de hade varit baserade i Paris så hade inte Frankrike tagit den här debatten”, säger Dara Murphy, ansvarig för Europafrågor och dataskydd vid det irländska utrikesdepartementet.

Läs fler artiklar
LÄS MER