Startup-profilerna: Här är Tech-sveriges största utmaningar

Breakit - Startup-profilerna: Här är Tech-sveriges största utmaningar

Entreprenörer och storföretag minglar tillsammans på Sthlm Tech fest. Foto: Press

I förra veckan gick Sthlm Tech Fest av stapeln - Telia var på plats och fångade upp reaktioner och tankar från några av entreprenörerna.

Startup-scenen i Stockholm blomstrar. Fler entreprenörer och innovatörer realiserar sina idéer och fler investerare än tidigare vågar satsa i tidiga faser. Sthlm Tech Fest är en smältdegel i ekosystemet runt startups och Telia vill förstås vara med och hjälpa framtida ”enhörningar”. 

Sthlm Tech Fest gick av stapeln på Stockholm Waterfront 5-6 september och det blev en kreativ basar då entreprenörer, investerare, formgivare, utvecklare och journalister samlades och delade, inspirerades och knöt kontakter. Besökare från drygt 20 länder hade kommit till Stockholm och alla kom därifrån med nya insikter.

”Stora bolag, startups och entreprenörer – vi behöver varandra för att förbättra världen, det är min största motivation”, konstaterar Helene Barnekow, vd Telia Sverige. 

Telia tog pulsen på några startup-stjärnor som besökte Sthlm Tech Fest genom att prata trender. 

”Jag tror och hoppas att det kommer komma mer social good, fler sociala entreprenörer. Inte bara de som jobbar för non profit, utan jag tycker det borde vara varje bolags mål att medverka till sustainability”, menar Paulina Olsson bakom Peppy Pals.

Henrik Everell på Soon pratade ”gig-ekonomin”, som en del av det nya urbana och uppkopplade samhället. Nio till fem-dagarna suddas ut och tiden är förbi då du ställde dig vid svarven och checkade ut 25 år senare med en guldklocka som tack för besväret. Jobb och fritid flyter ihop och arbetstiderna likaså:

”Jag tror stenhårt på gig-ekonomin. Att man med hjälp av digital teknik kan utföra små och ganska informella jobb närsomhelst på dygnet, kanske vid sidan av sitt vanliga dayjob”, säger han.

När det gäller utmaningarna, för sådana finns också, var det många på konferensen som pratade om att mångfalden måste bli bättre i tech-startups. 

”Jag vill se fler kvinnor i den här branschen. Det börjar poppa upp men jag skulle vilja se fler”, konstaterade exempelvis Karin Hamberg på Tipser. 

Något som går in i mångfaldsutmaningen är den generella kompetensförsörjningen, något som många ser som en utmaning. 

”Speciellt på den tekniska sidan är det svårt att hitta duktigt folk. Det är den största bromsklossen”, konstaterade Sebastian Archambeaud på Handiscover.

Både i nerförslut och när det är lite uppförsbacke satsar Telia på startups och vill gärna bidra med kommunikationslösningar som förändrar världen. Detta sker på många sätt, bland annat genom de kommande inspirationseventen BeforeBusinessEvent i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men även genom den inkubator som precis har lanserats tillsammans med Ericsson – SCALEYOURBUSINESS. 

”Om du söker den bästa mentorn eller expertisen för din startup kan du ansöka på syb2017.com”, tipsar Karolina Hülphers på Telia. 

Telia har samlat hela Tech Fest på telia.se/ailet där du kan inspireras. Där finns nu också kort info om respektive BeforeBusinessEvent.

Filmer från årets TechFest

Vilka trender inom tech ser du som de största just nu? Kolla in filmen här! 

Vilka är de stora utmaningar inom tech de närmaste åren? Här är några av svaren. 

Det här är en sponsrad artikel från Telia Sverige – Vill du veta mer om Telia Sveriges erbjundande till startups så kan du klicka dig vidare till deras sajt här.

 Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER