Inte före årsskiftet – då väntas Swish för handeln öppnas

Swish
Inte före årsskiftet – då väntas Swish för handeln öppnas

Viviana Canoilas

Reporter

Swish för handeln ligger fortfarande nere – och väntas inte öppna före årsskiftet.

Det var i juni vi rapporterade att Swish för handel låg nere och att den skulle öppnas igen i slutet av augusti

Men i förra veckan visade det sig att Swish fortfarande låg nere. Getswish, som står bakom tjänsten Swish, meddelade då att systemet testkördes och att de hade jobbat med driftstörningen under hela sommaren. När tjänsten skulle öppnas var ännu oklart. 

Nu skriver Getswish på sin hemsida att de inte kan lova att tjänsten tas i drift före årsskiftet. 

"Vi tycker självklart att det här är oerhört tråkigt men nu får vi ta lärdom av våra misstag, backa bandet och bygga om och bygga rätt för att framtidssäkra driften och kunna hantera den stadigt ökande användningen av Swish”, säger Carl Molinero, styrelseordförande i Getswish AB på hemsidan.

Anledningen till nedsläckningen var driftstörningar i systemet. Driftstörningar påverkade samtliga betalningar på grund av minneskapiciteten i systemet bands upp på ett felaktigt sätt.

“Kapaciteten som finns i systemet för att hantera vissa former av transaktioner tar slut. Efter ett tag går det trögare och trögare. För vissa användare gick transaktioner igenom medan för andra blev det ett tekniskt fel. Systemet gick så långsamt att det tajmade ut”, sa Per Ekwall, pressansvarig på Getswish då till Breakit.

På bara ett par år har Swish, som gör det möjligt för privatpersoner att föra över mindre summor med mobilen, fått 4,5 miljoner användare.

Läs fler artiklar
LÄS MER