Northzone och Investor säljer storpost i sensorbolaget Tobii

Breakit - Northzone och Investor säljer storpost i sensorbolaget Tobii

Svenska Tobii kan få nya storägare. Foto: Pressbild Tobii.

Erik Wisterberg

Reporter

UPPDATERAD. Storägarna gör sig av med Tobii-aktier för över en kvarts miljard.

Investors dotterbolag Invifed och Northzone kan sälja en jättepost i det svenska ögonsensorbolaget Tobii, rapporterar nyhetsbyrån Direkt. 

Wallenberg-familjens maktbolag Investor äger via IN omkring 10,4 miljoner Tobii-aktier, motsvarande 11,9 procent av kapitalet. Northzones post ligger på cirka 3,8 miljoner aktier, vilket motsvarar 4,3 av kapitalet.

Det var strax efter 18.00 på torsdagen som det blev känt att de två riskkapitalbolagen har anlitat Carnegie för att hitta köpare till sina Tobii-aktier. Det sker i en så kallad ”accelererad bookbuilding-process”, vilket är ett slags auktionsförfarande. 

Som Breakit tidigare har rapporterat har Norhtzone i flera omgångar börjat sälja av sitt innehav i Tobii. Hela innehavet ska vara sålt 2018.

"Vi har varit ägare i Tobii i sju år och säljer nu våra aktier i en strukturerad process", sade Hans Otterling, partner på Northzone nyligen till Breakit

Under fredagsmorgonen rapporterade ägardatatjänsten Holdings att Investors Invifed nu sålt 1,6 miljoner Tobii-aktier. Northzone har enligt samma källa sålt 2 miljoner aktier.

Kursen sattes till 75 kronor, vilket är 4 procents rabatt mot torsdagens stängningskurs. Det betydera att affären totalt är värd 270 miljoner kronor.  Efter affären har Invifed 8,8 miljoner aktier i Tobii, medan Northzones kvarvarande post är 1,8 miljoner aktier. 

Läs fler artiklar
LÄS MER