Elin Elkehags smarta larmknapp nådde målet – på tio timmar

Stilla motion
Elin Elkehags smarta larmknapp nådde målet – på tio timmar

Elin Elkehags Stilla motion ska hjälpa dig hålla koll. Foto: Pressbilder.

Erik Wisterberg

Reporter

Larmknappen "Stilla motion" ska ge dig sinnesro – och rädda dina prylar. ”Vi hoppas kunna sälja flera miljoner exemplar”, säger grundaren Elin Elkehag.

Hon presenterade sin smarta larmknapp Stilla motion från scenen på Sthlm Tech Fest i måndags. I samband med det gick även en  kampanj på crowdfundingplattformen Indiegogo live.

Det modesta målet var att få in förhandsbeställningar till ett värde av 20.000, nära 170.000 kronor. Medan Elin Elkehag satte sig på planet hem till San Francisco vaknade internet. 

”Vi uppnådde målet efter tio timmar. När jag vaknade i natt var min Facebook helt översvämmad med kommentarer. Nu ringer journalister från hela världen, det är skitcoolt", säger Elin Elkehag, som är tagen av uppmärksamheten. 

Bland annat har Stilla motion uppmärksammats i Kina och Japan och på Now this future.

 

I april berättade Breakit för första gången om den kommande lanseringen – och att Elin Elkehag själv satt upp målet att produkten skulle tas fram på blott 100 dagar. 

"Sist jag skapade ett hårdvarubolag tog det fyra år. Jag ville verkligen ha den här produkten men tyckte inte att det var värt att lägga ner så mycket tid", sade hon till Breakit. 

Nu är det upp till bevis för Stilla motion.

Enkelt uttryckt är det en liten uppkopplad knapp som du kan fästa på exempelvis din väska, dator eller barnvagn. Medan du fokuserar på annat skickar Stilla motion automatiskt ett larm till din mobil eller smarta klocka om någon skulle traska iväg med din ägodel. 

Den kan även användas för att snabbt lokalisera dina pryl, eller som en automatisk påminnelse om du skulle gå ifrån din kära ägodel. Den kostar i dagsläget 29 dollar.

”Vi vill göra vacker och användbar teknik för vanligt folk. Tanken är att detta ska vara en enkel device som kan ge dig sinnesro”. 

I skrivande stund har Stilla motion drygt 400 förhandsbeställningar via Indiegogo, till ett värde av knappt 30.000 dollar, motsvarande 245.000 kronor.   

Men målet är ambitiöst.

Elin Elkehag hoppas att kunna sälja ”flera miljoner” exemplar av sin smarta larmknapp. Mitt under utvecklingen seglade dock en direkt konkurrent upp. USA-baserade Meta Sensor Inc gick i mars upp med en snarlik larmknapp just på Indiegogo

”Jag visste inte om det när jag skapade vår produkt. Det är samma tanke, men de vänder sig mer till teknikintresserade personer. Vi har mer fokuserat på design och användarvänlighet, och vår produkt kostar också hälften så mycket". 

För att nå de stora försäljningsvolymerna ska Stilla motion vända sig mot företagskunder. Just nu för man samtal med ”stora mobiloperatörer”.

”Vår huvudidé är att gå till exempelvis operatörer som tycker att detta kan vara en instegsprodukt för smarta hem och internet of things”.

Planen är att de första leveranserna ska ske i mars 2017.

Läs även Breakits lista över de tio svenska bolag som fått in allra mest via crowdfunding.

Läs fler artiklar
LÄS MER