Damberg sträckte ut en hand – efter att alla startups gått hem

Breakit - Damberg sträckte ut en hand – efter att alla startups gått hem

Det var glest i salen när Mikael Damberg pratade.

Jonas de Lange

Reporter

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg avslutade årets upplaga av Sthlm tech fest med att sträcka ut en hand till startups. Då var det ovanligt glest i publiken.

Ett antal tunga samhällsprofiler deltog på Sthlm tech fests andra dag. Bland dem fanns Sveriges vice-statsminister Isabella Lövin och Jan Eliasson, vice-generalsekreterare i FN, som var med på videolänk.

Sist ut på evenemanget var Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Han kom med ett tydligt erbjudande till landets startups.

“Jag har lärt mig ett nytt ord idag, “shout out”. Jag ska göra en shout out för att se om det finns företag här som känner att de skulle passa in i regeringens strategiska samverkansprogram på innovationsområdet”, sade ministern till Breakit, strax innan han klev upp på scenen.

Tanken är alltså att – i hållbarhetsmålens anda – bjuda in startups till att tillsammans med den akademiska världen och storföretagen för att lösa fem stora samhällsutmaningar. Det handlar om nästa generations resor och transporter, smarta städer, cirkulär biobaserad ekonomi, life science samt uppkopplad industri och nya material.

Någon gräddfil till näringslivskontakter och kundkontrakt verkar det dock inte bli för startupbolagen.

Hur kommer ni göra för att anpassa samverkansprogrammen till startups?

“Det är inte i första hand det vi gör. Det här är stora samhällsutmaningar man måste ta sig an och då blir det naturligt  att de stora företagen står i första rummet. Men ta till exempel smarta städer-programmet. I det arbetet kan man titta på hur 5G-teknik kan revolutionera logistikflöden, transporter och energianvändning. Där kan startups spela en roll genom att fylla det med innehåll som ger en extra dimension”, säger Mikael Damberg.

Ministerns shout out ekade dock tillbaka från tomma stolar. Breakit uppskattar publiken till ett 100-tal personer. Vi har tidigare kunnat rapportera att arrangören har sålt alla 5000 biljetter som fanns tillgängliga till evenemanget.

Läs fler artiklar
LÄS MER