Här är allt du behöver veta om Apples kvartalsrapport

iPhone
Här är allt du behöver veta om Apples kvartalsrapport

FOTO: TT/Marcio Jose Sanchez

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Apple slog Wall Streets redan högt ställda förväntningar när elektronikjätten kom med kvartalsrapport klockan 23.00 på måndagen svensk tid.

Bolaget presterade bland annat nytt rekord för vinsten under ett kalenderår - den högsta sedan 2012. Bakom framgången ligger framför allt ökad popularitet för Iphone 6 som är den av bolagets produkter som hittills har haft högst lönsamhet (vi får se om det ändras när siffrorna för Apple Watch börja ticka in).

Totalt såldes under januari till och med mars 61 miljoner Iphone-mobiler i världen.

Den marknad som har bidragit mest till Iphone-ökningen är Kina som nu är en viktigare mobilmarknad för Apple än USA. De starka siffrorna indikerar också att satsningen på större skärmar har burit frukt.

Under perioden ökade Apple vinsten 33 procent till 13,6 miljarder dollar. Det var högre än väntat och aktien steg därför med 1,8 procent.

Det låter kanske inte som någon monsterrusning - men kom då ihåg att Apple redan är världens högst värderade börsföretag. Varje procents uppgång innebär därmed enorma värdeförändringar i dollar och cent räknat.

Värt att notera är också att Apple nu har en kassa på hisnande 194 miljarder dollar som bolaget kan dela ut till aktieägarna eller använda till att köpa upp andra företag.

Det sistnämnda är kanske det mest spännande. Frågan är vilket som blir nästa större techbolag som Apple-vd:n Tim Cook och hans kolleger väljer att sätta tänderna i.

Läs fler artiklar
LÄS MER