Sök

"Svenska startupkyrkogården är full med musikstartups"

500 Startups500 NordicsSthlm Tech Fest

Tanya Marvin-Horowitz, Dave McClure, Lena Apler och Staffan Helgesson. Foto: Ann Jonasson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalisterna avslöjar vad de letar efter - och inte letar efter - på Sthlm Tech Fest.

Enligt arrangören hade 5000 personer letat sig till Sthlm tech fest. I vimlet av startups och technördar fanns även ett antal tunga riskkapitalister. Representanter från bland annat Northzone, EQT Ventures och Kinnevik smyger runt och försöker hitta de främsta bolagen på den svenska startupscenen.

I folkmängden såg man även spår av amerikanska pengar. Dave McClure, grundare av riskkapitalbolaget och acceleratorn 500 startups i Silicon Valley, var till och med uppe på scenen för att locka till sig bra nordiska startups.

Varför är du här idag?

“Jag är här i Stockholm för att det troligen är en av de viktigaste investerarmetropolerna i Europa.”

I vintras kunde vi rapportera om 500 startups nordiska dotterbolag 500 nordics som bara investerar i just nordiska bolag. Dave McClure verkar dock inte ha någon järnkoll på dotterbolagets portfölj.

Vilka bolag härifrån tycker du är mest intressanta?

“Jag är lite av en rookie inom svenska startups, men alla verkar tala om Klarna ganska mycket. Jag gissar att vi har investerat i mindre startups, som Timely. Men jag håller fortfarande på att lära mig om svenska startups.”

Andra amerikanare har redan varit på plats i Sverige en längre tid. Tanya Marvin-Horowitz, managing partner på riskkapitalbolaget Capital A partners från North Carolina, har redan sett techscenen i Sverige växa ett bra tag.

Varför är du på Sthlm tech fest?

“Jag har jobbat här i några år. Det här är tredje året för Sthlm Tech Fest och jag tycker mig se att det växer varje år. Bolagen som kommer från Stockholm håller allt högre kvalité. De tänker också mer globalt vilket stämmer väl överens med vår fond. Jag tycker att entreprenörerna generellt här har väldigt mycket talang jämfört med många andra länder.”

Vilka bolag tycker du är mest intressanta?

“Jag skulle säga Optolexia. Det är ett bolag som jobbar med dyslexi hos barn med hjälp av artificiell intelligens. De använder AI och ögonstyrningsteknik för att – från en väldigt tidig ålder – avgöra om barnet har dyslexi och om man kan göra något åt det. Det är väldigt spännande”, säger Tanya Marvin-Horowitz.

Trots att själva mässan heter Sthlm Tech Fest kommer investerare från hela Sverige dit. En av dem är boråsaren Lena Apler, grundare av Collector bank och numera affärsängel.

Varför har du letat dig till Stockholm?

“Det är väl givet, man måste scanna marknaden och se vad som finns. Sedan ville jag se om det skulle bli samma bråk på scen som förra året, men det blev det ju inte. Det var väldigt idylliskt idag”, säger Lena Apler.

Hon refererar till förra årets klinsch mellan bank-vd:n Annika Falkengren och fintechentreprenörerna Sebastian Siemiatkowski och Jacob de Geer. En fejd som, enligt Jacob de Geer, har gett positivt resultat för fintechstartups.

Vilka bolag är mest intressanta just nu?

“Det ska jag inte berätta, då blir jag utkonkurrerad. Det finns ett gäng. Backing minds (Riskkapitalbolaget som Lena Apler har investerat i. reds. anm.) har trålat ganska stort. Där finns ett gäng intressanta bolag, några av dem i Göteborg. Sedan finns det några intressanta här också men jag tänker inte säga vilka. Jag vill vara först på arenan”, säger Lena Apler.

I myllret sprang Breakit även på Staffan Helgesson, partner på Creandum. Han hade vid tillfället ett något öppnare förhållningssätt än Lena Apler.

Vilka bolag är mest intressanta just nu?

“För tio år sedan var musik en bransch vi inte skulle ta i med tång. Tittar man på startupkyrkogården är den full med musikstartups. Men efter att Creandum investerade i Spotify har vi gjort Epidemic Sound och Soundtrack your brand. Det är ett intressant område och där tycker jag att till exempel Pacemaker är ett spännande bolag”, säger han.

Läs mer