"Jag har väskan full med visitkort från olika investerare"

Transfer GalaxyBacking minds

Ali Mohamed och Yosef Mohamed. Foto: Ann Jonasson

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Efter pitchen på Stockholm Tech har flera investerare tagit kontakt med bröderna Yosef och Ali Mohamed som står bakom betaltjänsten Transfer Galaxy.

Det var under Stockholm Tech Fests fintech-seminarium på måndagen, med bland andra Sebastian Siemietkowski och Jacob de Geer, som bröderna Yosef och Ali Mohamed ställde sig på podiet och började pitcha sin startup Transfer Galaxy.

“Det började med att jag skickade pengar till mina släktingar så att min åttaåriga kusin kunde gå till skolan. Problemet var att jag tyckte att det tog för lång tid. Jag ville att det skulle gå lika snabbt som med Swish och inte känna det stora avståndet”, inledde Yosef Mohamed sin pitch.

Transfer Galaxy erbjuder en onlinetjänst för överföring. Tjänsten fungerar helt enkelt som Swish för utlandsbetalningar. Planen är att vara ett billigare och enklare alternativ till traditionella transaktionsbolag som dels tvingar sina kunder att ta sig till deras kontor, och även ta med sig pengarna de vill skicka iväg, kontant. 

Tjänsten lanserades för åtta månader sedan. I dag har startupen 600 aktiva registrerade kunder i Sverige, som hittills har skickat 13,5 miljoner kronor. Mottagarna finns främst i Somalia och Kenya.

“Vi är också snabbare och det tar bara 23 sekunder från det du trycker på send-knappen. Medan för de traditionella transaktionsbolagen kan det ta dagar innan mottagaren får sin pengar”, säger Yosef Mohamed när vi träffas efter seminariet.

Affärsmodellen går ut på att Transfer Galaxy tar en procentuell transaktionsavgift varje gång du vill skicka pengar. Maxbeloppet är 44.000 kronor i månaden.

“En annan fördel är att mottagaren inte behöver ta sig till ett transferkontor, utan får in pengarna direkt på sitt konto. Det innebär att transaktioner kan göra även till personer som bor i otillgängliga delar av världen”, säger Yosef Mohamed.  

Vi har tidigare skrivit att riskkapitalbolaget Backing Minds, där Footway-grundaren Sara Wimmercranz och entreprenören Susanne Najafi står bakom, pumpat in pengar i Örebrostartupen.

Nu berättar Yosef Mohamed att entreprenören Emad Zand, tidigare vd för Avesina Healthcare, också var med i rundan.

“Tillsammans med Backing Minds investerade Emad Zand också i vårt bolag”, säger Yosef Mohamed.

Hur mycket pengar Transfer Galaxy drog in vill inte Yosef Mohamed berätta. Men att pengarna har varit en stor hjälp på vägen. 

“Det har varit svårt att bygga upp startupen och med hjälp av pengarna kunde vi jobba snabbare och nå ut till flera. Markadsföring är inget vi satsade på i början”, säger han.

Hur gick pitchen på scen?
“Det gick oväntat bra och vi fick bra respons. Jag har väskan fullt med visitikort från olika investerare. Att komma hit var en bra idé och jag känner att Transfer Galaxy fick den uppmärksamheten vi behövde”, säger Yosef Mohamed.

Vad är nästa steg?
“Det är att få tillstånd att kunna skicka från andra länder. Nästa år kommer vi att ha flera mottagarländer. Indien, Rwanda och Sydafrika är några”, säger Yosef Mohamed.

Läs mer