Sök

Modcam tar in 15 miljoner kronor – dags att få fart på försäljningen

Modcam

Andreas Nordgren, vd på Modcam. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den smarta kameran Modcam fyller på kassan från sina befintliga investerare, Spintop Ventures och Bosch-koncernens riskkapitalbolag.

För ett år sedan rapporterade vi att svenska Modcam tog in 13 miljoner kronor från bland annat riskkapitalbolaget Spintop. Bara några veckor senare fick bolaget in ytterligare en investerare.

Då handlade det om Robert Bosch Venture Capital, den tyska elektronikjättens riskkapitalarm, som investerade 5 miljoner kronor. Av bolagets årsredovisning för 2015 framgår det att bolaget fick in totalt 22 miljoner kronor, före emissionskostnader under året.

Då handlade det om att få in de första kunderna.

”Vi lanserar nu. Vi har haft produktion i Linköping under sommaren och nu har vi fått färdiga enheter levererade till oss”, sade vd:n Andreas Nordgren i september förra året.

Det som lanserades var bolagets smarta kamera.

Egentligen är det mer av en sensor än en kamera. Hårdvaran är gjord för att mäta människoflöden i butiker eller på stora kontor. Bilderna som kameran fångar upp tolkas och skickas vidare i form av en visuell översikt över kundflöden. Det innebär att inga faktiska bilder skickas vidare, utan bara metainformation.

Det innebär, enligt bolaget, att det inte är fråga om någon övervakning av områden.

“Det handlar om att se och förstå hur folk och flöden rör sig. Vi har till exempel en kund som använder det för att se vilka ytor som används i en stor kontorsbyggnad. Då handlar det om ytoptimering och till exempel hur olika konferensrum utnyttjas”, säger Andreas Nordgren.

Bolaget har lagt det senaste året på att finslipa sin produkt och “vaska fram vilken data som är mest värdefull för kunderna”, som Andreas Nordgren säger.

“Det är en oerhört komplex produkt med hårdvarukomponenter, algoritmer, en plattform och API:er. Vi har lagt mycket tid på att utveckla en färdig lösning.”

Nu har bolaget fyllt på kassan igen med ytterligare 15 miljoner kronor. Den här gången handlar det om att skala upp marknadsavdelningen och börja sälja på riktigt.

“Nu är vi i en fas där vi kommersialiserar bredare än vad vi har gjort tidigare. Det öppnar upp en del nya marknader med riktigt bra möjligheter, framförallt i USA”, säger Andreas Nordgren.

I kapitalrundan värderas bolaget till totalt 84 miljoner kronor, enligt dokument från bolagsverket. Exakt vem som investerar framgår dock inte. Andreas Nordgren berättar att det är de befintliga ägarna som har gått in med pengar.

Utöver Spintop och Robert Bosch hittarm man bland annat kamerabolaget Axis tidigare vice-vd Anders Laurin och privatinvesterarna Johan Lenander, Bert Nordberg, Ludvig Linge.

Var alla befintliga ägare med i rundan?
“Det har varit lite blandad kompott men nästan alla har varit med i någon utsträckning.”

Hur ägarförhållandena ser ut vill han inte kommentera i detalj.

Förra året hade bolaget en näst intill obefintlig omsättning och gjorde en rörelseförlust på 8 miljoner kronor.

Läs mer