"Det är andras felaktiga fördomar som är vår stora möjlighet"

"Det är andras felaktiga fördomar som är vår stora möjlighet"

Sara Wimmercranz och Susanne Najafi drar ing fonden Backing minds. Foto. Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Så ska techprofilerna Sara Wimmercranz och Susanne Najafi hitta stjärnentreprenörerna som de traditionella riskkapitalisterna missar.

I maj avslöjade Breakit att ett nytt svensk riskkapitalbolag var på väg att se dagens ljus - Backing minds .

Nu har det bekräftats att Sara Wimmercranz och Susanne Najafi får in över hundra miljoner kronor till sin nya fond. Pengarna kommer från en rad affärsprofiler

Nu berättar Sara Wimmercranz fler detaljer för Breakit kring tankarna med fonden, som ska titta bortom de nätverk där traditionella investerare ofta letar.

"Idag tittar de flesta investerare på samma bolag. Det är som vid lägenhetsförsäljningarna, finns det många spekulanter på samma objekt så blir det dyrt".

"Det är andras felaktiga fördomar som är vår stora möjlighet", säger hon.

Hon berättar att det inte var några problem att få in pengar till fonden. Intresset var så stort att den övertecknades. Något som lett till att de öppnat upp den igen för nya investeringar.

"Vi kommer att göra upp till 15 investeringar under en femårsperiod. Investeringarna ligger på mellan en halv och tio miljoner kronor och då vill vi ha 15 till 30 procent i ägande"

"Det är inte välgörenhet vi ska syssla med, tvärtom. Vi är övertygade om att det här angreppssättet kommer ge bästa möjliga avkastningen. Vi kommer att stå utanför bubblan och leta upp undervärderade bolag som de andra riskkapitalbolagen inte ens träffar", säger Sara Wimmercranz.

Innan hon och Susanne Najafi drog igång fonden analyserade de marknaden noggrant, och menar att de hittade stor potential.

"Vi har gjort vår hemläxa ordentligt och sett att det finns sjukt stora möjligheter om man söker sig till andra entreprenörer än de som normalt får kapital. Vi kommer bland annat fokusera på entreprenörer på landsbygden, invandrare och kvinnor. Det betyder inte att vi inte kommer investera i bolag med säte innanför tullarna, skillnaden är vilken typ av entreprenörer vi fokuserar på. Vi är ingen glesbygdsfond", säger Sara Wimmercranz.

De bolag som kan vänta sig pengar från Backing minds är skalbara, har en kundcentrerad affärsmodell och en bevisad intäktsmodell.

Läs fler artiklar
LÄS MER