Runkeeper-chefen: Svenskar verkar springa mer än alla andra

RunkeeperAsics

T.v: Jason Jacobs, vd för Runkeeper. Foto t.h: Hasse Holmberg/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Stockholm är den stad i världen med flest Runkeeper-användare, berättar Jason Jacobs, vd och grundare av den amerikanska träningsappen, för Breakit.

Bostonbolaget Runkeeper har sedan starten lockat till sig över 50 miljoner användare globalt och köptes tidigare i år upp av klädföretaget Asics, för över 700 miljoner kronor.

Appen registrerar hur långt och fort man har sprungit eller cyklat, och kan bland annat hjälpa en att följa träningsprogram och dela sina resultat med sina vänner.

Breakit träffade bolagets grundare och vd, Jason Jacobs, när han var i Stockholm nyligen. Då pratade han bland annat om det relativt nya samarbetet med Asics.

“Man uppnår något otroligt kraftfullt när världen av fysiska produkter kolliderar med digitala plattformar som Runkeeper. Utöver att skapa bra pordukter kan man också spela en större roll i användarens liv och skapa mervärde”, säger han.

Han berättar även att Sverige är ett speciellt land för Runkeeper. Om man ska gå på Runkeepers användare så verkar svenskarna vara världens springtokigaste folk. Bolaget har över 3 miljoner registrerade användare här.

“Det är vår näst störtsa marknad - och Stockholm är vår största stad. I hela Skandinavien ser vi väldigt hög aktivitet. Det måste vara något med vattnet här”, säger Jason Jacobs skämtsamt.

Runkeepers affärsmodell bygger till viss del på premiumtjänster i appen men också på att sälja kläder och skor.

Hur ska ni göra för att bli ännu större i Sverige?

“Asics köpte upp oss för bara 4-5 månader sedan så vi är fortfarande i en väldigt tidig fas. En av de stora fördelarna är att vi nu kan dra nytta av Asics storlek. Hittils har vi varit ett litet team i Boston med en liten marknadsföringsbudget. Nu skalar vi upp det för att förbättra vår globala närvaro”, säger Jason Jacobs.

Vad hoppas du hinna uppleva av Sveriges techscen?

“Jag hoppas att jag hinner hälsa på vår samarbetspartner Spotify. Sedan vill jag såklart gärna träffa intressanta människor som bygger intressanta bolag. Jag har hört mycket om den svenska techscenen men det är första gången jag är här själv. Så vill jag träffa några intressanta fitnessfreaks också. Det är mina två stora passioner i livet, träning och bolagsbyggande.”

Läs mer