Nu bryter Sara Wimmercranz och Susanne Najafi tystnaden om Backing minds

Backing minds
Nu bryter Sara Wimmercranz och Susanne Najafi tystnaden om Backing minds

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Footway-grundaren Sara Wimmercranz och entreprenören Susanne Najafi får in över 100 miljoner kronor från bland annat H&M-chefen.

I maj avslöjade vi att ett nytt svensk riskkapitalbolag var på väg att se dagens ljus. Planen var att investera i svenska techentreprenörer som traditionellt har svårare att få kapital. Enligt Breakits källor var idén att gå in i bolag som riskkapitalister inte normalt söker sig till. 

Bakom riskkapitalbolaget, som fått namnet Backing minds, står två erfarna e-handlare i form av Sara Wimmercranz och Susanne Najafi. Wimmercranz är medgrundare till skosajten Footway och Najafi var tidigare vd för skönhetsbutiken Eleven.  

“Det jag kan bekräfta är att vi ska starta en investeringsverksamhet. Jag berättar gärna mer när vi lanserar, vilket vi planerar att göra innan sommaren. Än så länge är det mesta hemligt”, sade Sara Wimmercranz då.

Första investeringen kunde vi också avslöja - i hästsajten Horse me up. Men grundarparet Wimmercrant/Najafi har själva hittills varit mycket hemlighetsfulla. Nu väljer de dock att berätta mer.

“Det handlar dels om entreprenörer som kanske inte vet eller känner sig bekväma med de sammanhang där man reser kapital, dels om grundare och företag som inte stämmer med riskkapitalisternas bild av hur det ska vara”, säger Sara Wimmercranz till DI digital när hon förklarar Backing minds investeringsfilosofi.

Deras riskkapitalbolag backas upp av en rad tunga näringslivsprofiler:

  • H&M:s Karl-Johan Persson.
  • Oriflame-familjen Af Jochnick.
  • Grundaren av Collector Bank, Lena Apler.
  • Syskonen William och Selma Olsson som är arvtagare till Stena-imperiet.


Tillsammans går investerarna in med ett ”tresiffrigt miljonbelopp”, uppger DI Digital. Förutom hästsajten Horse me up har man också hunnit att investera i betaltjänsten Transfer Galaxy som grundats av Yosef Abdirahman Mohamed, Khalid Ahmed Qassim och Ali Abdiqani Mohamed från Örebro-stadsdelen Vivalla. Affärsidén beskrivs som ett ”Swish för utlandsbetalningar”.

“Att skicka pengar hem till nära och kära är dyrt och krångligt. Det är ett vanligt problem för stora grupper av människor. Det är en stor marknad som nästan helt har förbisetts av riskkapitalet”, säger Sara Wimmecranz till DI Digital.

Läs fler artiklar
LÄS MER