Fejk-tweet om Pewdiepie och IS spreds som en löpeld på Twitter

Fejk-tweet om Pewdiepie och IS spreds som en löpeld på Twitter

Pewdiepie skojar själv på Youtube om att han skulle ha gått med i IS. Foto: Skärmdump

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Ett påhittat tweet om den svenske Youtube-stjärnan Pewdiepie fick stor uppmärksamhet under måndagskvällen - och ledde till att han tillfälligt stängdes av från Twitter.

Fejknyheter fortsätter att vara ett stort problem på sociala medier, där det saknas redaktörer som undersöker om sakuppgifterna stämmer innan de sprids.

Tidigare i veckan spred Facebook en fejknyhet i bolagets så kallade Trending topics - ett urval av nyheter som görs av bolagets algoritmer. Det skedde bara några dagar efter att Facebook gjort sig av med de mänskliga redaktörer som tidigare styrde Trending topics, en funktion som finns i USA men inte i Sverige.

Nu har även Pewdiepie hamnat i fokus för en påhittad nyhet. Det handlar om ett tweet från ett fejk-konto som låtsas tillhöra den brittiska nyhetskanalen Sky News. Kontot twittrade om att Pewdiepie skulle ha misstänkt samröre med terrorgruppen IS - en antydan om att han på riktigt skulle ha gått med i IS.

Bakgrunden är att Pewdiepie tidigare hade skickat ett tweet där han skämtade om att han och en annan Youtuber hade gått med i IS. Osmakligt, kan man tycka, men att det var ett skämt var uppenbart.

Pewdiepies skämt ledde oavsett till att han tillfälligt stängdes av från Twitter. Nu är han dock tillbaka.

Youtubern har själv gjort den här filmen om händelsen, som på ett tydligt sett illustrerar hur svårt det är för sociala medier som Twitter och Facebook att hålla koll på trakasserier och falsk information som sprids där.

Läs fler artiklar
LÄS MER