Cryex-avhopparen startar nytt hemligt blockchain-projekt

BlockchainBlocksettle

Scott Millar står bakom Blocksettle. Foto: Pressbild samt TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Han lämnade storsatsningen Cryex. Nu bygger Scott Millar i tysthet upp ett nytt blockchain-bolag, kan Breakit berätta.


Att fintech-sektorn är het bland techinvesterare kan knappast ha undgått någon av Breakits läsare. Både storbanker och startups undersöker just nu möjligheten att kraftigt kapa kostnaderna i världens finansiella system med hjälp av blockchain-teknik, som bland annat ligger till grund för kryptovalutan bitcoin. 

I dagsläget lägger banker stora belopp på att verifiera olika parters identitet vid alla transaktioner.

Förhoppningen är att blockchain-tekniken ska kunna ersätta denna kostsamma process. 

Breakit kunde nyligen berätta om startupen Norbloc, startad av före detta chefer på konkursade KNC Miner, som vill bli en storspelare på marknaden

Nu är ännu en startup fokuserad på blockchain under uppsegling. 

Scott Millar jobbade fram tills i våras på Northzone-backade Cryex. 

I tysthet har Scott Millar sedan dess skissat på ett eget bolag: Blocksettle. Bolaget ansökte nyligen om tillstånd från Finansinspektionen för att få bedriva verksamhet som betaltjänstföretag, och har medvetet valt att hålla låg profil i väntan på att ansökan ska beviljas.

”Jag lämnade Cryex för att jag ville satsa på en plattform för blockchain, och det är det jag gör nu”, säger Scott Millar som är fåordig om detaljerna kring det nya bolaget när Breakit når honom.

Han själv och kompanjonen Albert Janson är huvudägare. I styrelsen sitter också Carl Christian Rösiö, som till vardags jobbar på JLT Risk Solutions. 

”Det är jag och Albert som är bolagets huvudsakliga grundare. Carl har varit rådgivare i juridiska frågor men jobbar inte med verksamheten”, säger Scott Millar. 

Han lämnade Cryex när det stod klart att det inte blev något av det hemlighetsfulla projektet som skulle koppla ihop kryptovalutor, exempelvis bitcoin, med den traditionella bankvärlden. Bolaget valde att överge den visionen för att istället fokusera på att skapa en marknadsplats för valutahandel.

Det nya bolaget tar upp den tråden som Cryex lämnade. 

”Vi har en modell som vi tror på, och det är den som vi har ansökt om tillstånd från Finansinspektionen för”, säger Scott Millar.

Några ytterligare detaljer vill Scott Millar, som på sin Linkedin-profil beskriver sig som ”Co-Founder & CEO in stealth”, inte bjuda på i detta läge då bolaget befinner sig i en tillståndsprocess. Hela projektet – och bolaget –  är också i sin linda. 

”Alla finansiella aktörer har en tillgångsliggare som kontrollerar och håller andras tillgångar, vilket skapar ett mellanhandsförfarande. Med block-kedjan har istället tillgångshavaren möjligheten att kontrollera sina tillgångar utan mellanhänder”, säger Scott Millar och fortsätter:
”Vi utvecklar en lösning som tar till vara på dessa möjligheter”. 

Blocksettle är i dagsläget finansierat av grundarna, som i juni gick in med 1,2 miljoner kronor i en nyemission. 

Läs mer