Jarno Vanhatapios NA-KD värderas till 150 miljoner kronor

Jarno Vanhatapios NA-KD värderas till 150 miljoner kronor

Jonas de Lange

Reporter

Värderingen har ökat med närmare 300 procent på ett år i Nelly-grundaren Jarno Vanhatapios nya bolag.

I somras kunde vi rapportera att e-handelsbolaget NA-KD (uttalas som engelskans “naked” reds. anm.) fyllde på kassan med 35 miljoner kronor under våren.

Då berättade samtidigt Jarno Vanhatapio att bolaget har gått riktigt bra sedan e-handelsbutiken öppnades i vintras. Bolaget räknar med att omsätta 140 miljoner kronor under helåret 2016.

“Det här växer fortare än något annat jag har startat hittils”, sade Jarno Vanhatapio till Breakit då.

Nu visar handlingar från Bolagsverket att succén under 2016 har lett till en rejäl värdestegring i bolaget. Vid den förra emissionen i maj 2015 värderades bolaget till ungefär 40 miljoner kronor. Under våren har den siffran nästan fyrfaldigats till ungefär 150 miljoner kronor.

Jämfört med många andra startups kan det verka som en relativit låg värdering. Vi har till exempel tidigare kunnat rapportera att hälsoappen Lifesum värderas till 400 miljoner kronor med en omsättning på 32 miljoner kronor.

Men inom e-handeln är det inte alltid värderingarna sticker iväg på det sättet. Istället ligger värderingen ofta någonstans mellan en och två gånger bolagets omsättning, ibland upp mot 2,5 gånger omsättningen.

Det var dessutom mest befintliga ägare som investerade i rundan, vilket kan ha bidragit till att värderingen blev lägre. Om de befintliga ägarna inte försvarar sina andelar finns det incitament att pressa upp värderingen för att de inte ska bli för utspädda.

I samband med emissionen fick bolaget dock in en ny investerare. Det var finansprofilen och affärsängeln Lena Apler som gick in i bolaget.

På listan över delägare finns även investerarprofilen Magnus Emilson, Happy Socks-grundaren Mikael Söderlindh och Leif Jägerbrand som har grundat adtechbolaget Admeta.

Breakit har sökt NA-KD för en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER