Nutonomy kör om Uber - släpper självkörande taxi i Singapore

Nutonomy kör om Uber - släpper självkörande taxi i Singapore

Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Världens första självkörande taxi rullar nu på vägarna i ett av Singapores finansdistrikt.

För bara några veckor sedan kunde vi rapportera om att Uber och Volvo storsatsar på självkörande fordon i ett nytt samarbete.

Det är Wall street journal som nu rapporterar att startupen Nutonomy precis har öppnat sina första självkörande taxibilar för allmänheten i Singapore.

Bolagets taxibilar ska röra sig internt inom finansdistriktet One north. Efterhand som bolaget når olika milstolpar som satts upp av Singapores myndigheter kommer testerna att expandera till nya områden i staden.

Till en början är det ett mindre urval av allmänheten som får tillgång till bilarna genom en app i mobilen. I den första testfasen kommer bilarna även att ha en människa som backup-förare och en utvecklare.

Här handlar det alltså om den typen av bilautonomi där bilen kan köra sina passagerare från A till B utan mänskligt ingripande. Den är alltså en mer avancerad form av autonomi än den typen av autopilot som till exempel Tesla erbjuder.

“Vi måste visa att vår teknologi funkar och att den är på väg att nå en mognadspunkt som gör den redo för marknaden”, säger Doug Parker, operativ chef på Nutonomy till WSJ.

Läs fler artiklar
LÄS MER