Vårdjätten Aleris satsar digitalt - blir rival till Kry och Min doktor

Min doktor Kry
Vårdjätten Aleris satsar digitalt - blir rival till Kry och Min doktor

Daniel Johansson, tf digitaliseringschef på Aleris. Till höger Aleris tjänst i Danmark, Videodoktor. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Den Investor-ägda vårdbjässen Aleris satsar “väsentliga summor” på att utveckla tjänster för digital vård.

Redan i höst kan startups som satsar på digital vård, som Kry och Min doktor få tung konkurrens.

Just nu genomför vårdjätten Aleris, med en omsättning på över 8 miljarder kronor, ett pilotprojekt där patienter inom i första hand hemsjukvården vid Aleris Specialistvård Bollnäs får träffa läkare via video.

Men framöver kommer bolagets digitala satsningar att märkas av även utanför Bollnäs, enligt Daniel Johansson, tf ansvarig för Aleris digitaliseringsstrategi.

”Vi ser digitalisering som en stor möjlighet, det kommer att satsas väsentliga summor på det även om jag inte kan säga några specifika siffror. Men det kommer vara en tydlig satsning”, säger han.

Enligt Daniel Johansson är video-lösningen bara ett första steg. Satsningen kommer inte att stanna där.

“Doktor på videolänk är lite som att ta ett utskrivet papper och göra ett pdf-dokument av det, man ändrar inte så mycket i strukturen utan vi ser det mest som ett väldigt bra komplement till fysiska besök. Det är inte det vi tror är huvudnyckeln”.

“Vi tror framförallt på bredare plattformar som kan stötta läkare i att fatta beslut och som kan hjälpa patienten till egenvård och till att bättre kunna beskriva sina symptom”, säger han.

Tanken är att ta fram en plattform där patienten kan träffa läkare via video, men också kommunicera via chatt och mejl. Liknande den tjänst som Min doktor har. 

“Vi vill ha en typ av lösning där man kan hjälpa både sjukvård och patient. Om patienten beskriver sina symptom kan man lättare bli hänvisad: Du behöver träffa en specialist, du behöver ta blodprov eller du behöver inte träffa läkare alls. Det underlättar för patienten och frigör tid för läkaren”, säger Daniel Johansson.

I Danmark har bolaget lanserat en tjänst som heter Videodoktorn (som i Sverige har namnet Alerisdoktorn) som är kopplad till försäkringsbolagen. Det är den plattformen som nu testas i Bollnäs.

“Det är en tjänst som de danska försäkringsbolagens kunder kan vända sig till. Det har utvecklats i Aleris regi, men idén kom från en läkare internt som tillsammans med en utvecklare tog fram det”.

Hur ser ni på konkurrensen från startups som Kry och Min doktor?

“Jag tycker att det är väldigt spännande att se den utvecklingen som sker, bolagen du nämner är bra exempel på intressanta plattformar. Vi ser ett stort värde i att kunna använda oss av något motsvarande, i vilken mån vi kommer egenutveckla eller samarbeta återstår att se".

Förra året omsatte Aleris i Skandinavien 8,5 miljarder kronor och gjorde ett resultat på nära en halv miljard kronor. 

Breakit har nyligen rapporterat att Kry tagit in 60 miljoner kronor i riskkapital. Min doktor tog tidigare i år in 55 miljoner kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER