Klarna fortsätter att växa i raketfart - men vinsten krymper

Breakit - Klarna fortsätter att växa i raketfart - men vinsten krymper

Sebastian Siemiatkowski under Almedalsveckan i Visby. Foto: Erik Wisterberg.

Jonas de Lange

Reporter

Betalbolaget Klarna växer med 30 procent. Lönsamheten är dock fortsatt skral - på grund av tunga investeringar i bland annat USA.

Klarna är alltjämt ett av Sveriges absolut hetaste techbolag. Nu visar en färsk halvårssrapport att bolaget också fortsätter att öka omsättningen i hög takt. Under första halvan av 2016 omsatte bolaget 1,69 miljarder kronor.

Det kan jämföras med motsvarande period förra året. Då omsatte bolaget 1,3 miljarder kronor. Omsättningen ökar alltså med cirka 30 procent i årstakt.

Med vinsten är det dock sämre ställt. Klarnas rörelseresultat sjönk från 163 miljoner första halvåret 2015, till 133 miljoner under motsvarande period 2016.

Klarnas ledning brukar förklara den lägre lönsamheten med att bolaget investerar mycket - dels i nya produkter men också i expansion i USA och Storbritannien.

"Vi är väldigt glada att det generellt sett går bra för våra partners och de handlare vi jobbar med, och att Klarna fortsätter att växa tillsammans med dem. I övrigt är vi inte fokuserade på det kortsiktiga resultatet utan har förmånen att kunna vara långsiktiga i vårt arbete", skriver Klarnas marknadschef Erik Engellau-Nilsson i ett mejl till Breakit.

Efter lanseringen i USA har bolaget under sommaren tagit ett lån på 300 miljoner kronor genom en företagsobligation.

Eftersom bolaget tog ett lån och inte gjorde någon nyemission innebär det att de befintliga ägarna inte späds ut.

Läs fler artiklar
LÄS MER