DP Organizer ska rädda företag från EU:s dataskyddsböter

DP Organizer
DP Organizer ska rädda företag från EU:s dataskyddsböter

T.h: Caroline Olstedt Carlström. Foto: Klarna/Press.

Jonas de Lange

Reporter

Ett nytt bolag, grundat av avhoppare från Izettle och MTG, lanserar en tjänst som hjälper företag att hålla koll på hur de hanterar personuppgifter.

Vi har tidigare rapporterat om EU:s nya dataskyddsregler. För startups som inte förbereder sig kan de nya reglerna bli ett hårt slag när de klubbas igenom. Böterna kan gå upp mot 4 procent av den globala omsättningen för bolag som bryter mot de nya reglerna.

Nu har några före detta anställda på Izettle, MTGx och Bauer Media skapat en tjänst för att hantera problemet.

DP Organizer har som mål att hjälpa bolag med att kartlägga hur de hanterar personuppgifter som samlas in från användarna.

Egil Bergenlind, före detta ansvarig för dataskydd och regelefterlevnad på Izettle, berättar att han har sett både små svenska företag och mulitnationella jättar som kartlägger sin personuppgiftsbehandling med enkla excelark.

“Det är inte hållbart med tanke på de nya reglerna och hur komplex personuppgiftsbehandlingen oftast ser ut i verkligheten. Jag tyckte att detta borde kunna lösas på ett mer kontrollerat och effektivt sätt, då föddes idén till DP Organizer”, säger han i ett pressmeddelande från det nya bolaget.

Han har grundat DP Organizer tillsammans med Sebastian Norling, som tidigare har utvecklat molnplattformar på MTGX, och Andreas Yannelos, tidigare produktchef för appen Radio play på Bauer media.

På kundlistan har bolaget redan fått in ett dotterbolag till affärssystemsutvecklaren Visma och det börsnoterade spelteknikbolaget Net Ent.

De tre grundarna har även lyckats locka till sig dataskyddsexperten Caroline Olstedt Carlström i styrelsen. Hon är internationell dataskyddschef på Klarna och ordförande för organisationen Forum för dataskydd.

“Jag tycker att det är en spännande tjänst och ett väldigt duktigt team. Det är många företag som börjar diskutera det här internt nu men det är svårt att veta var man ska börja. Med DP Organizer finns det ett konkret verktyg man kan implementera”, säger Caroline Olstedt Carlström.

Hon berättar även att hon har gjort en mindre investering i bolaget.

“Jag står med på ett hörn officiellt men det är en marginell investering. Jag har en god bild av vilken riktning jag vill att dataskyddsarbete ska ta. Jag kommer framförallt att bidra med erfarenhet och kunskap på området”, säger Caroline Olstedt Carlström.

Läs fler artiklar
LÄS MER