Sök

Var nära konkurs - nu växer Campusbokhandeln i raketfart

AdlibrisCampusbokhandeln

Fredrik Hagenius, grundare av Campusbokhandeln Foto: Press

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

E-handelsbolaget för studentlitteratur är lönsamt och omsätter 30 miljoner i år med nästan all försäljning online. Men vägen har varit krokig. "Många ville inte ha med oss att göra", säger grundaren Fredrik Hagenius.

Campusbokhandeln grundades för elva år sedan av Fredrik Hagenius som då var student vid Örebro universitet. Fredrik Hagenius började med att öppna en lokal butik i Örebro för att sedan öppna en till i Karlstad. Butikerna drevs av de anställda fram till 2013 – då Fredrik Hagenius bestämde sig för att satsa på riktigt.

“Jag hade slutat med mitt tidigare projekt och tänkte att jag skulle ge bokhandeln, som det inte gick så bra för, en riktig chans”, säger han.

Fredrik Hagenius köpte ut konkurrenten Andrahandsbokhandeln i Lund och kopplade på en webbshop – som kraschade strax efter lanseringen.

“Vi hade varit lite dumsnåla och oerfarna vid val av utvecklare. Hemsidan låg nere i tre månader. Vi höll nästan på att gå i konkurs och hade inte råd med en utvecklare heller”, säger Fredrik Hagenius.

Vad gjorde du?
“Jag fick lära mig att koda. Fördelen med att vara bokhandlare är att man har många böcker som kan vara till hjälp. Jag har svårt att ge upp och kände att jag inte hade något alternativ. De skulder vi hade dragit på oss tvingades oss att fortsätta växa”, säger Fredrik Hagenius.

Efter tre månaders hårt slit hade han lärt sig tillräckligt mycket för att kunna öppna e-bokhandeln igen.  

“Det var många som inte ville ha med oss att göra igen. Sakta men säkert kom förtroendet igen och vi började få kunder igen”, säger Fredrik Hagenius.

Trots den krokiga vägen med hårda vindar lyckades Fredrik Hagenius rida ut stormen. Under fjolåret omsatte bolaget 18 miljoner kronor. I år beräknas bolaget, som har 85 procent av försäljningen online, att öka som omsättning till 30 miljoner kronor.

“Vi har satsat mycket på marknadsföring och våra fysiska butiker ger oss en fördel mot nätbokhandlarna. Nästa år ska vi öppna ett centrallager för att lägga mer fokus på webbshopen”, säger han.

I dag har den nätbaserade bokhandeln sju fysiska butiker runtom i landet, som fungerar främst som en utlämnings– och inlämningsplats. Utmaningarna i den ansträngda bokbranschen i dag är att hålla priserna så låga som möjligt.

"Sedan har vi konkurrenter som annonssajter, Facebook-grupper och de andra stora e-bokhandlarna som Bokus och Adlibris. Men vi vill ju bli störst i Sverige och är på god väg att bli det också", säger Fredrik Hagenius.

Trots att externt kapital skulle kunna hjälpa Campusbokhandeln att växa snabbare har Fredrik Hagenius medvetet valt bort den möjligheten.

“Vi var mitt i processen att göra det förra året. Men jag valde att avbryta” säger Fredrik Hagenius och fortsätter:

“Jag vill se hur långt jag kan ta det själv. Större delen av året har vi en god likviditet och kan gå runt."

Innebär det att du jobbar mycket? 
“Inte lika mycket som jag gjorde innan. Det blir inget roligt att jobba för mycket. Jag försöker jobba smartare och hålla balansen med träning och umgås med min familj och vänner”, säger Fredrik Hagenius.

Läs mer