Coops nya drag i matkassekriget – samarbetar med startup

Gastrofy
Coops nya drag i matkassekriget – samarbetar med startup

Coops vd Sonat Burman-Olsson FOTO: Press

Johanna Ekström

Reporter

Matjätten Coop satsar på en smart matkasse.

Idag, måndag, lanserar Coop sin nya tjänst som går ut på att den som handlar online kan sätta ihop sin egen matkasse utifrån en mängd recept på hemsidan.

Coop kallar sin matkasse för “smartkassen” eftersom tjänsten anpassar listan för att minimera svinn.

“Smartkassen är utformad för att göra det ännu enklare, mer prisvärt och hållbart att handla mat på nätet. Det är en tjänst som visar att Coop står på konsumentens sida och som kommer att bädda för att vi kommer att fortsätta växa snabbt på nätet även framöver”, säger Coops koncernchef Sonat Burman-Olsson.

Det senaste året har marknaden för livsmedel på nätet ökat med 35 procent, enligt Svensk digital handel, något som inneburit att allt fler aktörer ger sig in. Breakit har tidigare skrivit om bland annat Icas, Hemköps och Willys satsningar på nätet.

Fredrik Johanson, e-handelschef på Coop, säger att hans bolags e-handel har ökat med ungefär 60 procent i samma period. Han medger dock att tillväxten kan vara från en lägre nivå.

"Man kan säga att vi har legat och skuggat bakom ett tag men med den här tjänsten skulle jag säga att vi ligger väldigt långt fram", säger Fredrik Johanson.

Under hösten kommer Coop öppna ett “e-handelsnav” vid Kungens kurva i Stockholm för att möta den ökande efterfrågan på att handla mat på nätet.

Den nya matkasse-tjänsten har Coop tagit fram tillsammans med den svenska startupen Gastrofy.

“I vanliga fall får man antingen plocka matvaror helt själv  eller beställa färdiga matkassar. I vår tjänst utgår man istället från en receptbank. Sedan får man bland annat möjligheten att justera ingredienserna efter om man till exempel bara vill ha ekologiskt eller om man vill ha det billigaste alternativet av allt”, säger Fredrik Johanson och fortsätter:

"Det är riktigt kul att som ett miljardbolag kunna jobba så tätt med en startup."

"Smartkassen" kommer vara tillgänglig i de största svenska städerna. 

Läs fler artiklar
LÄS MER