Succé för Creandums vinapp – 30.000 nya användare varje dag

Vivino
Succé för Creandums vinapp – 30.000 nya användare varje dag

Vivinos grundare Heini Zachariassen

Viviana Canoilas

Reporter

Vinappen Vivino fortsätter att ta vinälskare med storm – och planerar nu på att bli den nästa Airbnb inom vinbranschen.

Den danska appen Vivino grundades för sex år sedan och låter användarna scanna och tolka vinetiketter och menyer med mobilen. Rent konkret fungerar det som så att du kan fota av en textmeny – och därefter berättar appen vilket vin på menyn som är bäst. Samma sak med etiketter. 

Betygen samlas in av användarna, som även kan rekommendera viner till varandra och skaffa dig “vinkompisar”.

I början av året skrev vi att vinappen lyckades ta in 213 miljoner kronor i riskkapital från bland annat det svenska storägaren Creandum och Skype-grundaren Jan Friis. En som också gick med i ägarlistan var Christopher Navarre som är vd på vin– och spritjätten Moet Hennessy’s som bland annat ligger bakom champagne Moet.

Sedan tidigare har även Gustaf Alströmer som arbetar på Airbnb investerat i appen.

När rundan avslutades i januari hade bolaget totalt 13 mijoner användare. Men sedan dess har användartillväxten fullkomligen exploderat. I dag är antalet användare 19 miljoner. 

“Det är helt otroligt hur bra det går och vi fortsätter att växa runtom i världen. Vi är fortfarande störst i USA och överraskande också i Brasilien. i Europa är vi störst i Italien och Frankrike”, säger grundaren Heine Zachariassen via Skype när Breakit når honom.

Bakgrunden till Vivino är enkel – Heine Zachariassen kunde inte ett skvatt om vin.

“Jag har aldrig varit en vinkille och varje gång jag gick till affärens vinhylla visste jag aldrig vad jag skulle ha. Det var därför jag startade appen för att jag inte vill känna mig för dum när jag ska välja vin”, säger han.

Det har visat sig att Heini Zachariassen inte är ensam om den upplevelse. Varje dag har appen 30.000 nedladdningar och varje månad har appen 3,5 miljoner aktiva användare.

Användarna kan hitta vin från olika restauranger och storaffärer. Varje gång Vivino lyckas få användarna att köpa vin via appen får Heini Zacharissens bolag provision. Hur mycket det rör sig om vill han inte avslöja.

“Ju fler användare som beställer vin via appen desto mer provision får vi”, säger Heini Zachariassen.

Han grundade bolaget i Köpenhamn för sex år sedan, men flyttade till USA för tre år sedan.

"Det är annorlunda att driva en startup i USA. Här tänker man stort och att man ska starta en ny Facebook. Medan i Skandinavien tänker man mindre och så har man en tendens att sälja bolagen i ett tidigt stadium, vilket gör att bolagen inte hinner att växa", säger Heini Zachariassen och fortsätter:

"Det jag har märkt är också att Sverige är bättre på att bygga upp större bolag och unicorns. Medan Danmark har mognat mycket de senaste tio åren och att landet har starka affärsänglar."

Har du några kommande projekt?

"Vi ska faktiskt lansera ett nytt verktyg, som samlar all vindata åt användarna. De kan på så sätt skriva in vad de vill ha och till vilket pris, sedan letar appen upp olika vinsorter som passar användarens önskemål", säger Heini Zachariassen och tillägger:

"Vi planerar att bli nästa Airbnb inom vinbranschen och satsar på att bli en av världens största vinplattform. Det kanske märks att jag har bott i USA ett tag."

Läs mer

Vivino hämtar vd från Bookin.com – Olivier Grémillon kliver in

Kinnevik satsar 600 miljoner på Vivino: "Gigantisk marknad"

Whyred och Hope har gått i konkurs – nu är de till salu

Läs fler artiklar
LÄS MER