Kvinna blev överkörd av lastbil – föraren spelade Pokemon go

Breakit - Kvinna blev överkörd av lastbil – föraren spelade Pokemon go

Pokemon Go ska inte spelas när man kör bil. Foto: AP Photo/Hau Dinh.

Erik Wisterberg

Reporter

Japans första Pokemon go-relaterade dödsfall är här.

Den som själv har spenderat sommaren i på jakt efter Pikachu har nog från tid till annan glömt bort sin omgivning. Den som har betraktat Pokemon go-spelarna utifrån har säkerligen stört sig på de horder av människor som satt all typ av gatuetikett på undantag i sitt spelande. Vissa använder cyklar, mopeder och till och med bilar som hjälpmedel.

Alla har vi nog undrat när det skulle ske, när någon skulle dö på grund av någon annans Pokemon go-spelande.

Nu är den dagen här.

Bloomberg rapporterar att Japans första dödsfall relaterat till det omåttlig populära augmented reality-spelet precis har skett. En japansk kvinna rapporteras ha blivit överkörd av en 39-årig man. Mannen ska ha kört lastbil och spelat Pokemon go. Han körde på två fotgängare, varav en avled av sina skador. 

Dödsfallet skedde i Tokushima, i tidsdags.

Niantic, bolaget som utvecklat Pokemon go för The Pokemon company, delvis ägs av den japanska speljätten Nintendo, kommenterar dödsfallet i ett skriftlig uttalande.

”Vi vill skicka våra djupaste kondoleanser till hennes familj och vänner. Vi tittar fortfarande närmare på detaljerna i denna incident och kommer att ta alla nödvändiga steg efter att utredningen är färdigställd”, skriver Niantic, enligt Bloomberg

Ett dödsfall av detta slag är något av ett skräckscenario för Niantic, som tidigare har vidtagit åtgärder för att förhindra att människor ska spela samtidigt som de kör bil. 

En hastighetsspärr, som innebär att spelet fryses varpå frasen ”You are going to fast” dyker upp, infördes tidigare under sommaren. Spelaren får sedan, via ett knapptryck, intyga att hen är en passagerare. Detta för att motverka att folk spelar och kör bil samtidigt. 

En enkel teknisk lösning som skulle förhindra liknande olyckor i framtiden vore att helt enkelt göra det omöjligt att spela Pokemon go om mobiltelefonen rör sig över en viss hastighet. 

Enligt CNN har lastbilsföraren i den aktuella olyckan arresterats. Han ska ha erkänt att han inte såg de två fotgängarna på grund av att han spelade Pokemon go. 

Det har tidigare rapporterats om ett Pokemon go-relaterat dödsfall i Guatemala, där en tonåring sköts efter att ha brutit sig in i ett hus i jakten på Pokemons. Fallet i Japan är dock det första där en förare dödar någon på grund av att hens uppmärksamhet var riktad mot spelet istället för vägen. 

Läs fler artiklar
LÄS MER