Musik, spel och e-handlare – här är 11 svenska heta börskandidater

Spotify Zound industries
Musik, spel och e-handlare – här är 11 svenska heta börskandidater

Antionia Ax:son Johnson (uppe till vänster), Zound Industries-teamet (nere till vänster), och Spotifys medgrundare Daniel Ek.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakit listar de 11 svenska techbolagen som ligger närmast en börsnotering.

Boozt - e-handlaren har enligt Breakits källor anlitat Carnegie och Danske Bank som rådgivare inför den börsintroduktion som är planerad till nästa år. Boozt är inne i en rejäl tillväxtfas och i år kommer omsättningen öka med uppemot 50 procent till runt 1,5 miljarder kronor. Uppskattat börsvärde: 1,5-2 miljarder kronor.

Spotify - det har spekulerats om en börsnotering av den svenska musiktjänsten ett antal år redan men nu är det verkligen dags. Enligt Breakits källor är arbetshypotesen en notering under andra halvåret 2017 men är börsen stark kan det bli skarpt läge redan i vår. Uppskattat börsvärde: 75-100 miljarder kronor.

Klarna - första steget är att få en banklicens och på etablera verksamheten i USA men sedan är det sannolikt dags för börsen. Vdn och medgrundaren Sebastian Siemiatkowski har själv ingen större lust att notera bolaget men i ägarbilden finns bland annat riskkapitalbolag som på sikt vill få likviditet för sina aktier. Inte troligt att notering sker 2017 men efter det kan det vara läge. Uppskattat börsvärde: 20-25 miljarder kronor.

Mathem - mat på nätet är den största och dessutom allt hetare e-handelsnischen. På börsen finns redan mat.se och enligt Breakits källor är planen att även branschkollegan Mathem snart ska dit. Först måste dock Mathem visa att man kan tjäna pengar så därför är prognosen för en börsnotering i dagsläget andra halvan av 2017. Uppskattat börsvärde: 1-2 miljarder kronor.

Bygghemma - ägarna, om innefattar bland annat familjen Ax:son Johnson, har sedan en tid tillbaka anlitat investmentbanken Carnegie för att lotsa bolaget till börsen. Det spekulerades redan i våras om en notering men nu är det troligast att byggvhandlaren blir ett börsbolag i slutet eller i början av nästa år. Upskkattat börsvärde: 2 miljarder kronor.

FEO media - bolaget bakom spelsuccén Quizkampen är knappast i behov av något riskkapital från börsen. Förra året gjorde FEO Media en vinst efter finansiella poster på 69 miljoner kronor och kassan är sprängfylld med pengar. Men grundarna har ändå flaggat för att en notering är ett alternativ så vi blir inte förvånade om bolaget ändå går på börsen under 2017. Uppskattat börsvärde: 1-2 miljarder kronor.

THQ Nordic - Höglönsamt spelbolag som tagit fram titlar som Darksiders och Titan Quest. Grundaren Lars Wingefors (transparens: äger en mindre aktiepost i Breakit) berättade nyligen i en intervju att förberedelserna för en börsnotering inletts. Det brukar innebära att planerna blir verklighet inom något halvår eller så. Uppskattat börsvärde: 1-2 miljarder kronor.

MAG interactive - ett spelbolag med riktigt stark lönsamhet - omsättningen slutade i fjol på 122 miljoner kronor och vinsten efter finansiella poster blev 44 miljoner kronor. Spelbolag är heta på börsen just nu efter Paradox-aktiens succé. Återstår att se om grundarna väljer att utnyttja det tillfället. Uppskattat börsvärde: 1-2 miljarder kronor.

Royal design - det Kalmar-baserade e-handelsbolaget har legat i startgroparna för börsen en längre tid men nu är tiden för en notering framflyttad till 2017. Omsättningen behöver växa ytterligare några snäpp för att göra bolaget tillräckligt attraktivt för investerarna. Enligt Breakits uppgiftslämnare jobbar ledningen just nu med minst ett lite större förvärv. Uppskattat börsvärde: 1-2 miljarder kronor.

Ellos - den gamla postorderjätten ägs idag av riskkapitalbolaget Nordic Capital som köpte verksamheten 2013 för cirka 2,5 miljarder kronor. Ellos är en storspelare inom e-handel och Nordic capital uppgav i somras att en börsnotering var ett alternativ som nu övervägdes. Uppskattat börsvärde: 2-3 miljarder kronor.

Zound Industries - den svenska hörlurstillverkarens styrelseordförande Tommy Jacobson uppgav i början av året att bolaget överväger en notering. Investmentbanken Carnegie har anlitats som rådgivare i processen som kan förväntas komma i mål under 2017. Uppskattat börsvärde: 1-2 miljarder kronor.

Mer om de hetaste börskandidaterna - lyssna på Breakits podd

Läs fler artiklar
LÄS MER