Nya siffror visar Ubers stora dominans – och undantagen

Breakit - Nya siffror visar Ubers stora dominans – och undantagen

Uber gav upp kriget mot kinesiska Didi. Foto: Chinatopix/AP.

Erik Wisterberg

Reporter

Kina och Indien är några av de få undantagen i Ubers herravälde.

Uber, plattformen som kopplar ihop förare med kunder via en app, må ha sina problem med myndigheterna i ett flertal länder. Men oavsett vad de gör för att stoppa bolaget vinner Uber mark hos de som verkligen bestämmer: Konsumenterna. 

Det återspeglas också i den skyhöga värderingen av Uber, som äter riskkapitalmiljarder i en sällan skådad takt. Den senaste värderingen på över 500 miljarder kronor har visserligen ifrågasatts och bolaget har sargats av vassa rivaler som kinesiska Didi. Men en kartläggning som analysfirman Similarweb har gjort visar att Uber dominerar på global nivå, rapporterar Bloomberg

Datan över räckvidd och användare av Uber och dess rivaler visar att Uber är etta i 108 av 171 länder bland androidanvändare. På hemmamarknaden USA finns Uber-appen installerad på 21 procent av alla Androidenheter, enligt Similarweb. För den inhemska huvudkonkurrenten Lyft är motsvarande siffra blott tre procent.

Men allt är inte solsken för Uber. Den hittills svagaste marknaden för bolaget är Asien. I Kina är istället Didi dominanten, och i många asiatiska länder har lokala spelare hittills lyckats hålla stånd. Tidigare under sommaren beslutade Uber att ge upp det kostsamma kriget mot Didi – som dränerat bolaget på två miljarder dollar.  

Även på jättemarknaden Indien har en konkurrent, Ola Cabs, förstaplatsen.

Kina och Indien är dock undantag. 

Spana in kartan här för att kolla in alla länder där Uber är etta. Och ja, Sverige – där den kontroversiella tjänsten Uber pop stängdes innan sommaren – finns bland dem. 

Fotnot: I kartläggningen ingår alla länder där någon typ av taxiapp finns installerad på minst 1 procent av alla androidenheter. 

Läs fler artiklar
LÄS MER