Sök

… men ny lag kan sätt krokben för branschen

BarnebysAuktioner

FOTO. STEFAN GUSTAVSSON/SVD/TT

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den som handlar på nätauktioner kommer framöver ha rätt att ångra sitt köp.
En nya regel klubbades igenom i helgen – och kan komma att slå hårt mot branschen.

Fram tills i helgen har auktionshusen som bedriver auktioner på nätet lyckats kringgå den så kallade ångerrätten – att man som konsument kan ångra sitt distansköp inom 14 dagar – genom att hävda att kunderna även kan lägga sina auktioner på plats.

Det har bland annat lösts genom att bud kunnat läggas på plats rent fysiskt vid auktionshusen – vilket tekniskt sett inneburit att auktionen inte är en renodlad nätauktion.

Men i helgen klubbades en ny regel igenom som förändrar förutsättningarna för branschen. Enligt tidningen GP har Allmänna reklamationsnämnden beslutat sig för att införa ångerrätt även vid auktioner.

Detta sedan en kund budat hem en sprucken vas via Bukowskis Market – som därefter vägrat kunden ångerrätt.

De motiverade det med att de haft en dator i sina lokaler som kunnat användas till att lägga bud – således en fysisk auktion.

Något som framöver alltså inte kommer räcka.

Men frågan är mer komplex än så, enligt Pontus Silfverstolpe, grundare av auktionssajten Barnebys.

”Självklart ska det vara så att man ska kunna lämna tillbaka sådant som är rena repliker och kopior. Men det kommer inte fungera om det ska bli som med H&M-kläder, där man får hem ett paket, provar och därefter skickar tillbaka om man inte gillar det”, säger han.

”Tar du en Karl-Johan-möbel och transporterar den från Amsterdam till Stockholm, packar upp den och därefter skickar tillbaka den – då kan jag garantera dig att det kommer vara skador på den byrån som inte varit där från första början. Det påverkar värdet negativt – och det kommer konsthusen aldrig kunna hantera.”

Han påpekar dock att han själv inte är helt insatt i den nya regleringen.

”Men det är nog väldigt viktigt att man pratar med branschen innan man fattar nya regler, för branschen har en väldigt stor kunskap. Det är viktigt att ta in alla aspekter innan man skapar någon lag”, säger han.

Hans kollega och medgrundare, Christopher Barnekow, är däremot något positivare till den nya regleringen.

”Om man som kund litar på auktionsbranschen och känner att man kan ångra sig, var man än befinner sig i världen, så kommer onlinehandeln öka. Det kommer auktionsbranschen att tjäna på. Det är lite som retail, ångerrätten för klädföretag är ju helt central. Även om det är dyrt på kort sikt så tjänar man på lång sikt”, säger han.

Den nya regeln gäller inte de auktioner där det även sker en traditionell auktion, med utrop och klubba.

Läs mer