Sök

Johan Rilegård cashade in 25 miljoner – innan KNC kraschade

KNC Miner

Johan Rilegård är en av få vinnare i KNC Miner. Foto: Elin Lindmark/TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Riskapitalisterna brände över 200 miljoner på KNC Miner. Men en av de fem grundarna blev 25 miljoner kronor rikare innan bitcoinbolaget kraschade, kan Breakit avslöja.

Det är lätt att vara efterklok när ett bolag som ville förvandla el till pengar via superdatorer kraschar.

Men i början av 2014 såg det ljust ut för det svenska bitcoinbolaget KNC Miner.

Miljonerna rullade in, från riskkapitalister och från försäljningen av datorer för bitcoinbrytning. Dessutom tjänade KNC Miner 200 miljoner det året på att framställa egna bitcoins. 

Över en grillbiff berättade medgrundaren Johan Rilegård om hajpade KNC Miner i ett av de första stora reportagen om det spännande svenska bitcoinbolaget. 

”De som tjänade mest pengar i Klondike var de som sålde spadar. Det är väl ungefär så vi tänker”, sade han i ett reportage med rubriken ”Drömmen om den privata sedelpressen”. 

Under ytan bubblade dock en konflikt inom grundarkvintetten, som ledde till att KTH-ingenjören Johan Rilegård lämnade KNC Miner. 

Varför? Olika källor ger olika svar. Vissa menar att han tvingades bort. 

Själv säger Johan Rilegård att han inte drog jämnt med delar av KNC Miners resterande ledning. 

”Vi hade olika syn på hur man driver ett bolag”, säger han i dag.

Vad som är satt utom tvivel är att Johan Rilegård i början av 2014 sålde sina aktier i KNC Miner. Det berättade han om öppet redan då. 

Men hur mycket Johan Rilegård, en av fem medgrundare av KNC Miner, tjänade på sin exit var en hemlighet, omgärdad av affärssekretess. Än i dag är Johan Rilegård förhindrad från att prata om den ekonomiska uppgörelsen.

Men Breakit kan nu avslöja att han, som en av få vinnare på KNC Miner-äventyret, fick med sig ett tvåsiffrigt miljonbelopp i sin sorti. 

Det handlar, enligt dokument som Breakit har tagit del av, om 25,7 miljoner kronor. 

”Jag varken kan eller vill kommentera hur mycket jag fick. Men jag hittade en möjlighet att sälja mina andelar och tog den”, säger Johan Rilegård.

Någon månad innan han lämnade KNC Miner hade Johan Rilegård krattat för sin exit genom att registrera det egna bolaget Rilajo AB. 2014, samma år som Johan Rilegård sålde sina aktier i KNC Miner, redovisade det bolaget en vinst på 25,1 miljoner kronor. Omsättningen samma år var noll kronor. 

Hela vinsten härstammade enligt årsredovisningen från en engångspost bokförd som ”resultat från andelar i intresseföretag”. 

”Det är ju publika dokument, men jag vill inte kommentera det”, säger han. 

Samtidigt konsoliderades ägandet i KNC Miner till det då nybildade moderbolaget KNC Group, som blott det året fick in 186,2 miljoner kronor i riskkapital via nyemitterade aktier.

När 2014 var slut började osäkerheten komma krypande. KNC:s lager av Asic-chip, den komponent som skulle säkerställa att KNC:s datorer kunde trolla fram bitcoins, värderades ned. 

”Då utvecklingstakten inom branschen för kryptovaluta är hög och konkurrensen ökat, har bolaget gjort en nedskrivning på framtagna Asics … Detta påverkar resultatet för 2014 kraftigt negativt”, hette det i bokslutet.

Sen började problemen på riktigt. De kommande 18 månaderna skulle missnöjda kunder, rättstvister och ny sylvass konkurrens från kinesiska bitcoin-grävare sänka KNC Miner.

Den 27 maj i år ansökte KNC Miner om konkurs – och i förra veckan hittade konkursförvaltaren en köpare till konkursboet

Johan Rilegårds exit känns i retrospekt vältajmad. 

”Det har gett mig möjligheter att göra roliga saker efteråt, och det blev alldeles utmärkt för mig. I övrigt vill jag inte kommentera det”, säger han.

För Johan Rilegård hör tiden på KNC till historien.

I dag driver han en ny startup: Rideshare. Det är en tjänst som ska möjliggöra enkel samåkning för barn och unga till och från exempelvis fotbollsträningen.

Det ska hjälpa miljön. Och frustrerade föräldrar. 

”Ibland kan man se 30 barn komma ur nästan lika många bilar”, säger Johan Rilegård.

Han finansierar satsningen utan externt kapital, med undantag från bidrag från statliga Post- och telestyrelsen. 

”Jag satsar delar av det jag fick ut från mina tidigare bolag på att förenkla vardagen för alla idrottsföräldrar, samt att på sikt kraftigt reducera pendlarköerna genom samkörningstjänster”.

Nyfiken på vad KNC Miners fyra andra medgrundare sysslar med efter konkursen? Läs Breakits kartläggning här.

Här hittar du listan på de som investerade i KNC Miner, i vissa fall blott ett halvår innan kraschen.

Läs mer