Sök

Länsförsäkringar går in i startup – backar e-hälsobolaget Aifloo

Aifloo

Aifloos grundare: Felix Etzler, Michael Collaros och Anders Widgren. Foto: Press

Sofia Honungsmåne

Sofia Honungsmåne

Reporter

Aifloo får in 12 miljoner kronor för att göra pensionärers vardag tryggare med hjälp av artificiell intelligens. Ny investerare i bolaget är Länsförsäkringar.

Aifloo har utvecklat en teknik som ska öka säkerheten och tryggheten för framför allt äldre personer, med hjälp av artificiell intelligens. På sikt är planen att tjänsten även ska kunna vara till hjälp för till exempel kroniskt sjuka personer.

Nu har bolaget precis avslutat en finansieringsrunda på 12 miljoner kronor.

Ny investerare är däremot Länsförsäkringar Sak, Sveriges största försäkringsbolag på hälso- och trygghetsområdet, som nu alltså går in som ägare i Aifloo. I rundan deltar också befintliga investerare, som står för en majoritet av beloppet.

“Det är ett mycket spännande område som Aifloo är verksamt inom. Vi ser stora möjligheter att i framtiden kunna erbjuda våra kunder nya moderna trygghetslösningar”, säger Thomas Abrahamsson, chef för affärsområde Hälsa i Länsförsäkringar, i ett uttalande.

I och med den här rundan har Aifloo sedan starten i mars 2015 tagit in totalt 23,5 miljoner kronor i finansiering.

Aifloo grundades i mars förra året av Felix Etzler, Anders Widgren och Michael Collaros. Hittills har bolaget inte gjort så mycket väsen av sig. Under året har bolaget även fått in medieveteranen Ove Joanson i styrelsen.

Ove Joanson har bland annat varit vd och ordförande för Sveriges Radio. Han har även varit med och startat dagstidningsprojekt 20 minuter.

“Det är ett privilegium att arbeta med så begåvade människor som använder teknik för att förbättra livet för oss alla”, säger Ove Joanson.

Han refererar till Aifloos teknologi som lär sig personers vanor och beteende genom rörelsedetektering och beteendeanalys med hjälp av maskininlärning.

I varje rum hemma hos personen som ska "övervakas" placeras en dosa som tar emot signaler från ett armband som användar har på sig. Sensorn mäter personens rörelser och temperatur. På så vis vet systemet var personen befinner sig och hur hen mår. Sedan analyseras datan i molnet.

När ett avvikande beteende upptäckts skickas ett larm, via en app, till hemtjänsten eller valda anhöriga. Larmet kan utlösas om personen i fråga till exempel ramlar, beter sig förvirrat eller sitter still för länge på samma ställe. Den som har fått larmet kan då direkt ta kontakt med personen för att kontrollera vad som har hänt.

Tanken är att den här tekniken ska ge förutsättningar för fler äldre att kunna bo kvar hemma längre.

Hittills har bolaget fokuserat på forskning och utveckling, men nu är det dags att gå ut på marknaden. Tillsammans med flera partners, bland annat vårdjätten Aleris, börjar Aifloo nu att installera 100-200 pilotversioner av systemet.

“Våra kunder är i nuläget främst privata vårdföretag och landsting, men på lite sikt planerar vi att även rikta oss mot privata konsumenter”, säger medgrundaren Anders Widgren.

Under nästa år kommer bolaget troligtvis även att etablera sig utomlands. Enligt Anders Widgren har bolaget märkt ett stort intresse för produkten i USA, Asien och Centraleuropa. Då kan det bli aktuellt att ta in ytterligare kapital.

“Nu har vi som sagt precis stängt en runda, en mellanrunda har vi valt att kalla det, på 12 miljoner kronor. Planen är sedan att ta in en större serie A-runda nästa år”, säger Anders Widgren.

Läs mer