Europas mest briljanta tänkare - svenska techprofiler på listan

Europas mest briljanta tänkare - svenska techprofiler på listan

Foto: Breakit, Markku Ulander/Ap och Flickr.com

Johanna Ekström

Reporter

Här är de svenska entreprenörerna som rankas som norra Europas smartaste affärshjärnor.

Nordic business report är en publikation som kommer ut en gång om året på engelska och som ges ut av Nordic Business Forum.

Organisationen grundades i Finland men har även kontor i Tallin, Stockholm och St Petersburg.

Nu har tidningen listat norra Europas 20 största tänkare. De mer ingående motiveringarna kan du läsa här.

Etta är norska hotellkungen Petter Stordalen. På plats nummer två hamnar Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Motiveringen lyder delvis att Siemiatkowski och hans medgrundare varit uthålliga och trott på sin idé trots motgångar.

Tidningen skriver också att det är en klassisk askungesaga där Sebastian Siemiatkowski gå från att vända hamburgare på Burger King till att leda ett av “världens mest innovativa techbolag”.

Andra svenskar på listan är Spotify-grundaren Daniel Ek och Investors vd Johan Forssell.

Här är alla technamn på listan:

2. Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna, Sverige

5. Daniel Ek, medgrundare av Spotify, Sverige

6. Ilkka Paananen, medgrundare och vd för spelbolaget Supercell, Finland. Bolaget köptes nyligen upp av kinesiska onlinejätten Tencent.

7. Anita Krohn Traaseth, vd för Innovation Norway, som är Norges motsvarighet till Vinnova.

8. Ilja Laurs, entreprenör och investerare som bland annat grundat riskkapitalbolaget Nextury Ventures, Litauen

12. Taavi Kotka, har startat Estonian e-Residency Program, som låter vem som helst bli en e-medborgare i Estland och som därmed kan starta ett estniskt bolag online.

14. Linda Liukas, programmerare som samlade in ett rekordbelopp på Kickstarter till barnboken Hello Ruby: Adventures in Coding, Finland.

15. Pavel Durov, kallas för Rysslands Mark Zuckerberg efter att ha grundat sociala nätverket VKontakte 2006, Rysslands mest besökta sajt. Efter att ha sålt sin andel har han nu startat meddelandetjänsten Telegam.

18. Vilborg Einarsdottir, har grundat edtech-bolaget Info Mentor som erbjuder olika digitala hjälpmedel för skolor, Island.  

19. Sten Tamkivi, var en av de första anställda på Skype och grundande 2014 bolaget Teleport, som matchar techtalanger med olika startup-vänliga städer i hela världen, Estland.

20. Kristo Käärmann och Taavet Hinrikus, grundare av fintech-bolaget TransferWise som hjälper människor att överföra pengar globalt.

Läs fler artiklar
LÄS MER