Därför är Volvo den självklara samarbetspartnern för Uber

Därför är Volvo den självklara samarbetspartnern för Uber

Jonas de Lange

Reporter

Idag står det klart att Volvo har landat ett samarbete med Uber om självkörande bilar. Det kan nog få många att höja på ögonbrynen – men egentligen är det ett näst intill självklart val.

När det pratas om självkörande bilar tänker de flesta direkt på Tesla och Google. Den naturliga tanken vidare är att Uber och Travis Kalanick – som har pratat om självkörande bilar i flera år – väljer att samarbeta med sina grannar i Silicon Valley.

Nu har taxiappen istället valt att tillsammans med Volvo satsa 2,5 miljarder kronor på att utveckla självkörande bilar.

Det är egentligen inte så konstigt. Som vi tidigare har skrivit om har Volvo jobbat med bilautonomi i någon form i över 15 år. Adaptiv farthållare och program som håller bilen i rätt fil, i stil med Teslas autopilot, är redan gammalt nytt.

I slutet av nästa år planerar den svenska biltillverkaren att testa sin nya Drive Me-teknologi på Göteborgs största vägar. De 100 testbilarna som släpps ska vara så säkra att föraren faktiskt kan släppa ratten och luta sig tillbaks tills det är dags att köra av motorvägen.

Sedan följer givetvis steget till att göra bilen helt självörande på alla vägar. Det är onekligen ett långt steg, men allt pekar på att Volvo är på väg åt rätt håll.

Dessutom är Volvo känt för sitt säkerhetsarv. Man har svårt att se att Volvo, som bland annat uppfann trepunktsbältet, skulle släppa självkörande program i öppen beta, som om det bara vore ännu en mobilapp.

Det var även en poäng som Volvos vd Håkan Samuelsson lyfte i kölvattnen av det mycket omskrivna Tesla-dödsfallet i somras.

För Uber som redan har det tufft PR-mässigt skulle det vara katastrof om en passagerare skadades i en av deras bilar.

Det är förmodligen ovant för ett snabbväxande techbolag som Uber men ibland kan det vara värt att skynda långsamt. Eller i alla fall att skynda lite taktiskt.

Läs fler artiklar
LÄS MER