Sök

Riskkapitalisternas pengar kan bli en dödskyss för din startup

Horsely Bridge

Foto: id-iom/Flickr

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Hört talas om Babe Ruth-effekten? Det hade inte jag förrän jag igår läste en kommentar av riskkapitaljätten Andreessen Horowitz analytiker Benedict Evans.

George Herman “Babe” Ruth är en av de bästa basebollspelarna genom tiderna. Han var en mästare på att göra home runs. Babe Ruth gick aldrig på säkerhet utan chansade alltid och slog till bollen så hårt han kunde. Bära eller brista - skulle man kunna sammanfatta hans framgångsstrategi. Eller som han själv valde att formulera det:

“I hit big or miss big”.

Precis så jobbar också de mest framgångsrika techinvesterarna, konstaterarar Benedict Evans i sin analys. Han hänvisar till statistik som Horsely Bridge, en av världens ledande investerare i techfonder, har tagit fram.

Horsely Bridge har analyserat utfallet av över 7.000 investeringar som en rad riskkapitalfonder har gjort fram till 2014. Två saker sticker ut i undersökningen.

  • Mer än hälften av investeringarna blir förlustaffärer.
     
  • De mest framgångrika riskkapitalbolagen är de som gör flest förlustaffärer.
     

De riktigt framgångrika investerarna är alltså samma aktörer som går på flest nitar. Det är ett resultat som följer en strikt marknadslogik där den potentiella uppsidan blir större ju högre risk du tar. Men samtidigt innebär den ökade risken så klart att antalet misslyckanden ökar.

Horsely Bridges baktanke med analysen är sannolikt att de vill pressa riskkapitalfonderna att öka risken. På så sätt kan Horsely Bridge indirekt öka sin egen avkastning.

Frågan är om det är en önskvärd utveckling ur ett entreprenörsperspektiv.

Att få in kapital från någon av de europeiska riskkapitalfirmorna som Northzone, Creandum och Index Ventures är stort för en ung svensk techentreprenör.

Det genererar garanterat artiklar hos oss och på andra affärssajter och rikligt med ryggdunkar i bekantskapskretsen.

Men som statistiken från Horsely Bridge visar innebär per definition en investering från den här typen av riskkapitalbolag att risken för ett ekonomiskt misslyckande stiger till över 50 procent. Av undersökningen framgår också att det bara är 6 procent av bolagen som blir riktigt stora succér.

För en riskkapitalist är det rationellt att investera med vetskapen att bara 1 av 20 techbolag ger god avkastning.

Men för en entreprenör är de oddsen inte särskilt upplyftande. Med det extrema fokus på högavkastare som riskkapitalbolagen har kan man som entreprenör lockas in i en alltför expansiv strategi.

Då hotar platt fall snarare än home run.

Hör mer om den potentiella dödskyssen från riskkapitalet - ny podd ute nu

Läs mer