Intel ger sig in i VR-kampen - presenterar trådlöst headset

HTC Vive Oculus Rift Playstation VR Open source
Intel ger sig in i VR-kampen - presenterar trådlöst headset

Project Alloy testas från scenen på Intels utvecklarkonferens. Foto: Pressbild.

Jonas de Lange

Reporter

På sin utvecklarkonferens i natt presenterade Intel ett helt nytt VR-headset. Hur det skiljer sig från konkurrenterna? Användare behöver ingen svindyr dator, eller ens en mobiltelefon.

Kampen om att bli ledande inom virtuell och förstärkt verklighet blir allt hårdare. Nu får jättarna Facebook och HTC en ny konkurrent. Den här gången är det elektronikbolaget Intel som ger sig in i striden.

På sin utvecklarkonferens presenterade bolaget ett helt nytt headset under namnet Project Alloy. Det rapporterar bland annat techsajten The Verge.

Tanken med headsetet är att man – till skillnad från Oculus Rift och HTC Vive – inte behöver koppla det till en dator. Istället finns all nödvändig hårdvara direkt i headsetet. Den nya produkten har dessutom 3D-kameror monterade på sig som gör att man kan blanda in verkliga element i den virtuella världen.

Som exempel lyfter Intel fram att användaren kan se sina egna händer eller sina kompisar i den virtuella miljön.

På så sätt kan man säga att Intels nya headset påminner något om Microsofts AR-headset som också blandar verkligheten med den virtuella världen, och klarar sig utan en extern dator.

En intressant detalj är att Intel planerar att släppa ritningarna till headsetet helt fritt redan nästa år. Det betyder alltså att vilket företag som helst kan bygga en egen version av Project Alloy. Intel räknar istället med att tjäna pengar på att leverera komponenterna i headsetet, snarare än att sälja direkt till slutkonsumenterna.

Läs fler artiklar
LÄS MER