Dansaonline vill lära dig dansa – hemma i soffan framför datorn

Dansaonline.se Veckans Break?
Dansaonline vill lära dig dansa – hemma i soffan framför datorn

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

I fredags var det final i Let’s dance och dansfebern har spridit sig hela vägen till Breakits redaktion. I "Veckans Break?" handlar det om online-kurser i pardans, garanterat fria från både jury och tv-tittare. Tack och lov.

För tredje veckan i rad fortsätter vi med det uppskattade konceptet ”Veckans break?” - frågetecknet i slutet är viktigt. Vi presenterar alltid nya och obeprövade idéer och sådana kan som bekant både flippa och floppa.

Den här veckan handlar det om att dansa framför datorn.

Det hela började med att grundaren Hasan Abou-Dabous, som älskar att dansa, försökte få sina vänner att följa med på dans - men misslyckades.

“Det är många som inte vill gå ut och dansa, de säger att de har två vänsterfötter och inte kan”, säger han.

För att kunna sprida dansen till fler bestämde han sig därför för att starta Dansaonline.se där vem som helst kan köpa danskurser som sedan strömmas ner till datorn. Under sex månader kan du sedan träna så ofta du vill utan att ens behöva lämna huset.

“Att dansa är väldigt fysiskt och socialt, men det ena utesluter ju inte det andra. Du kan lära dig hemma och sedan gå ut och dansa”, säger Hasan Abou-Dabous.

Hans mål är att få fler att börja dansa. Särskilt hoppas han få män att bege sig till dansställena eftersom det ofta finns ett överskott av kvinnor.

“Det är ju roligare om det finns lika många förare som följare”, säger han.

Att lägga kursen på nätet tyckte han kändes logiskt för att också kunna nå de som inte bor i närheten av någon dansskola.

“Allt rör sig mot nätet. Alla strömmar redan ner film, tv och musik och det är enkelt att spela in videor och lägga upp”, berättar Hasan Abou-Dabous.

Nu hoppas han att fler ska byta ut det stillasittande tittandet mot danssteg och snurrar.

“Vi blir allt fetare och stressar allt mer. Allt sådant släpper när du dansar. Dessutom lever vi ett land med väldigt hög andel singlar. Att dansa är ett perfekt sätt att träffa folk”, säger Hasan Abou-Dabous som själv träffade sin sambo genom dansen.

Sajten har legat upp sedan i februari och just nu finns det bara en grundkurs i bugg att välja på, men foxtrot kommer inom kort.

“Vi håller ävenpå att spela in bröllopsvals och salsa och ska få upp ytterligare någon dans innan sommaren”, säger Hasan Abou-Dabous.

För att sedan kunna släppa loss på dansgolvet ingår Spotifylistor med passande musik till de olika dansstilarna.

Jag går in på sajten och provar den sex minuter långa testversionen av bugg. I ett videoklipp visar två instruktörer i en dansstudio handgrepp och steg. Jag hänger med hyfsat fram tills de sista 30 sekunderna när de plötsligt börjar flyga fram över golvet i hyper speed. Hasan Abou-Dabous skrattar när jag säger att det känns som att jag missat något på vägen.

“Det är ju bara en teaser. Det tar några veckor att lära sig det där”.

Är det här en bra tjänst? Nu kan du rösta här!

 

Läs fler artiklar
LÄS MER