Spotifys öppna brev: "Otroligt trist att vi inte kan attrahera de bästa talangerna hit”

Spotify

Foto: Flickr/Stuart Isett/Fortune Brainstorm TECH

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Spotify-grundaren Daniel Ek om reglerna för personaloptioner för anställda.

Idag, måndag, är sista chansen att lämna in remissvar på den utredning som gjorts kring personaloptioner. I ett av svaren som kom in förra veckan skriver Spotify-grundaren Martin Lorentzon och en rad andra techkändisar hur de ser på saken.

Daniel Ek, vd på Spotify, är inte en av dem som skrivit under remissvaret. Däremot kommenterade han hur han ser på bland annat personaloptioner i Nyhetsmorgon i TV4:

“För den typ av bolag man byggde förr i tiden - som Saab, Ikea, H&M och industribolag - har Sverige varit bra rustat. Men för den nya typen av bolag, kunskapsbolag där individerna är i centrum och talangerna bestämmer allt, är inte Sverige supervälrustat”, säger han och fortsätter:

“När talangerna spelar på en global spelplan och vi måste locka dem från hela världen för att komma hit så konkurrerar vi på helt andra villkor än vad vi traditionellt gjort”, säger han.

Daniel Ek poängterar att han tycker att det finns mycket positivt med Sverige, som skola, sjukvård och förskola för alla, men menar samtidigt att Sverige måste bli mer konkurrenskraftigt internationellt för att fortsätta vara relevant. Då är bostäder och möjligheten att få ta del av det bolag man hjälper till att bygga upp två viktiga punkter.

“Spotify har kontor i 19 länder, det som händer när vi erbjuder någon möjligheten att börja på Spotify i Stockholm eller i New York är att New York visar sig har fördelar. Det är enklare att få bostad, enklare att få ta del av bolaget, många känner sig mer bekväma med det”.

“Om jag ska få hit någon (till Stockholm, reds anm) måste de i princip köpa en bostad för flera miljoner, i ett land som de inte kan så mycket om. Det är otroligt trist att vi inte kan attrahera de bästa talangerna hit, och det är därför vi säger det vi säger”.

Daniel Ek och Martin Lorentzon har tidigare krävt att politikerna agerar när det kommer till personal- och bostadsfrågorna - annars kan "tusentals Spotify-jobb" gå till USA i stället för Sverige.

Läs mer