Sök

EU överväger supermyndighet - ska stävja Google och Spotify

SpotifyGoogleEU

FOTO: TT/AP/Virginia Mayo. På bilden: EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

EU-kommissionen tycker att techjättarna börjar bli för mäktiga. Lösningen kan vara en ny gigantisk övervakningsmyndighet.

Planerna framgår av ett läckt dokument som Wall Street Journal har tagit del av. Avslöjandet kommer bara veckor efter att EU gått ut med att unionen vill stämma sökjätten Google för konkurrensbrott i Europa.

De överväganden som återges i det läckta dokumentet är till skillnad från Google-stämningen långt i från att bli verklighet. Men de ger ändå en fingervisning om hur de högsta beslutsfattarna inom EU-kommissionen resonerar.

Enligt rapporten är stora internetbolag som sökmotorer och sociala plattformar på väg att bli "supernoder som kan vara viktiga för hela det ekonomiska systemet".

Om det stämmer kan det finnas anledning för EU att, ungefär som med systemviktiga banker, inrätta en särskild övervakningsmyndighet för techbolag. Det skulle enligt rapporten förmodligen krävas en enorm myndighetsapparat om ambitionen verkligen ska vara att hålla koll på allt som techföretagen gör.

Kommissionen listar i dokumentet 32 potentiellt systemviktiga företag. Alla utom fem är amerikanska och bara ett - svenska Spotify - har sin bas i Europa.

I rapporten varnas det också för bristen på insyn i hur techjättarna arbetar. Det sägs ge dem möjlighet att "utnyttja assymmetriska förhållanden på bekostnad av andra aktörer på marknaden och konsumenter", vilket skulle kunna "sätta hela den europeiska ekonomin i gungning".

Läs mer