Sök

Fyndsajten Fyndiq satsar på lågpris – men är det en bra affär?

Fyndiq

Fyndiqs vd Dinesh Nayara Foto: Sara Lindh

Viviana Canoilas

Viviana Canoilas

Reporter

Vi har tagit del av det hajpade e-handelsbolaget Fyndiqs senaste siffror.

I somras förra året kunde vi berätta att Fyndiq, som positionerat sig som ett Ullared på internet, skulle satsa på en expansion till Tyskland. Planerna drogs dock in efter knappt ett år. Anledningen var att bolaget i stället ville fokusera på hemmarknaden i Sverige – ett beslut som resulterade i bolaget tvingades säga upp en del av sin personal.

“Fyndiqs ökade fokus på Sverige innebär organisatoriska förändringar. Medarbetarna informeras i dag om att 28 procent av bolagets tjänster kommer att försvinna på grund av den nya affärsstrategin”, sade bolagets vd Dinesh Nayar då.

Nu visar Fyndiqs senaste årsredovisning att förlusterna ökade kraftigt under förra året. Bolaget redovisade en förlust på närmare 37 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på 7,5 mijoner kronor för det sju månader korta räkenskapsåret som föregick 2015.

I årsredovisningen skriver bolaget dock att årets resultat är enligt plan och att resultatet ingår i bolagets strategi att utveckla Fyndiqs tekniska plattform.

"Vi kommer dra in på flera kostnader, som personal- och marknadsföringskostnader. Vi har redan dragit in på personalkostnaderna i samband när vi bytte strategi", säger bolagets vd och medgrundare Dinesh Nayar till Breakit.

Fyndiq konstaterar även i sin årsredovisning att bolaget har passerat "en viktig milstolpe" då bolaget har mer än 1 miljon unika kunder i Sverige.

Under 2015 redovisade Fyndiq en nettoomsättning på 288 miljoner kronor. Det motsvarar en månadsomsättning på 24 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en månadsomsättning på 18,9 miljoner kronor under det brutna räkenskapsåret som föregick. 

I januari tog bolaget också in expansionskapital från bland annat H&M-vd:n Karl-Johan Persson.

Tidigare har bolaget fått in 150 miljoner kronor i riskkapital från stiftelsen Industrifonden och riskkapitalbolaget Northzone.

Läs mer