Bjöds in till superhemligt projekt hos Apple – slutade i besvikelse

Flightradar24
Bjöds in till superhemligt projekt hos Apple – slutade i besvikelse

Flightradar24 låter användare spåra flygplan. En av bolagets två medgrundare är Mikael Robertsson. Foto: Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Flygspårningsbolaget Flightradar24 var uttaget till ett hemligt projekt hos Apple - men ersattes av Uber.

När Apple presenterade sitt operativsystem IOS 10 i juni i år kunde svenska flygspårningsbolaget Flightradar24 ha varit en av apparna som lyftes fram i samband med den välbevakade presentationen.

Under våren hade bolaget spenderat fem veckor på Apples huvudkontor i Silicon Valley, som ett av tio utvalda.

“De kontaktade oss i april och vi åkte över och satt i ett superhemligt rum hos dem. Från början var tanken att vi skulle stanna fyra veckor men det blev fem veckor eftersom de tyckte att det var så intressant”, säger Flightradar24:s medgrundare Mikael Robertsson, som Breakit nyligen gjorde en längre intervju med.

Flightradar24:s app, som låter användarna se var i världen olika flygplan befinner sig, har laddats ner över 30 miljoner gånger och varit en ekonomisk succé. I nuläget finns den i både gratis- och betalversion, men i höst kommer bolaget successivt gå över till en prenumerationslösning istället.

På Apple var allt väldigt hemligt. De tio bolag som hade valts ut fick inte tala med varandra eller ha på sig någon logga eller liknande som kunde avslöja vilket bolag de kom från. 

"Vi fick inte säga någonting, men eftersom presentationen redan har varit nu kan vi prata om det". 

“Apple kunde inte lova att vi skulle få vara med i presentationen, men i och med att de förlängde vår vistelse och eftersom PR-avdelningen hörde av sig till oss dagen innan och lät positiv, så hade vi goda förhoppningar om att få vara med”, säger Mikael Robertsson.

Men när det väl var dags för presentation fanns Flightradar24 inte med.

“Vi blev ganska besvikna, det var inte vad vi hade förväntat oss. Det var fem veckors utvecklingsarbete som försvann."

"Det blev Uber som de visade upp istället”, säger Mikael Robertsson.

Nyfiken på historien bakom succén Flightradar24? Läs vår stora intervju med Mikael Robertsson här.

Läs fler artiklar
LÄS MER