Sök

Brakförlust för svenska Magine – backar 375 miljoner kronor

Magine

T.v: Ambuj Goyal, vd på Magine. Foto: Pressbild.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Ännu ett rekordtungt finansiellt år för den svenska tv-streamingplattformen Magine. Men ett nytt avtal med en kinesisk TV-operatör kanske kan få fart på affären.

Vi har tidigare rapporterat om streamingplattformen Magine som har fått in stora mängder riskkapital, från bland annat Argentinas rikaste person. Bara det senaste året har bolaget tagit in över 300 miljoner kronor i riskkapital i två olika rundor.

Trots kapitalet har bolaget haft svårt att få fart på affären. Enligt nya handlingar som Breakit har tagit del av framgår det att bolaget redovisade en brakförlust förra året – hela 375 miljoner kronor.

Omsättningen landade i sin tur på 54 miljoner kronor.

Siffrorna kan jämföras med 2014. Då bolaget redovisade också en tung förlust på sista raden på – 316 miljoner kronor – med en omsättning på 39 miljoner kronor.

Bolaget fortlevnad är således fortsatt beroende av extern kapitaltillskott, vilket även ordagrant framgår i årsredovisningen för Magine Holding.

”Styrelsen har gjort bedömningen att de kontanta medel bolaget har är nog för att säkra fortlevnadsprincipen. Bedömningen är baserad på antagandet att bolaget kan motta vidare finansierings från sina aktieägare”, skriver man.

Men kanske finns det ljus i slutet av tunneln. Magine meddelade under eftermiddagen att bolaget nu har fått i uppdrag att leverera en streaminplattform till en stor kinesisk tv-operatör. Bolaget ska leverara internetbaserad tv och video-on-demand till över 100 miljoner kinesiska hushåll.

“Global expansion och nära strategiska partnersamarbeten är nyckelingredienser i Magines tillväxtplaner. Med det här kinesiska samarbetet blir vi en av de ledande spelarna på Kinas snabbt växande marknad för streamad TV,” säger Ambuj Goyal, vd på Magine.

I dagsläget fungerar Magines tjänst som så att användarna kan titta på en mängd olika tv-kanaler, som CNN och Cartoon Network, via internet i stället för ett traditionellt tv-abonnemang. Användare kan även sätta ihop sina egna digitala tv-paket.

Vad avtalet innebär för Magine ekonomiskt är än så länge oklart.

Läs mer