Sök

Elitutvecklare bakom nya inkubatorn Dynamo som byter kod mot aktier

SlackDynamoInkubatorer

FOTO: Pressbild / FREDRIK SANDBERG / TT. Från vänster, Mathias Plank, Ville Puhakainen, Jørgen Eng.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

It-veteranen Mathias Plank har i tysthet byggt upp en ny inkubator i Stockholm. Målet är att ta in 5-10 bolag per år som ska få hjälp med att bygga appar i utbyte mot kodknackning.

Mathias Plank beskriver sig själv som en person som "har hållit på med internet och mobilt sedan Moses låg i vassen”.

Mer konkret innebär det bland annat att han var med och drog i gång den digitala skjortbutiken Dressmart som tog in stora mängder riskkapital innan it-bubblan sprack kring millenieskiftet.

Han var också med och startade Sidewalk Express som lät surfsugna låna datorer på till exempel tågstationer - en verksamhet som han hann sälja innan mobilsurfvågen kom.

Nu har han byggt upp den nya mobilinkubatorn Dynamo i Stockholm, tillsammans med Ville Puhakainen som tidigare var chefsutvecklare på Spotify och Jørgen Eng som har en bakgrund som landschef på Aspiro (numera Tidal).

“Många startups har inte så djupa fickor så vi har startat ett program där vi kodar i ubyte mot ägarandelar. På så sätt kan de snabbare komma upp på banan utan att ha så mycket pengar”, berättar Mathias Plank.

Dynamo har inte tagit in riskkapital utan finansieras för närvarande genom att det 20 personer starka teamet säljer konsulttjänster inom mobilutveckling till bland annat H&M, Ikea och Volvo.

"När vi nu har möjlighet att göra på det sättet så vill jag gärna testa att bygga allt själv från grunden utan att släppa i från mig kontrollen", säger Mathias Plank.

Tanken med Dynamo är att entreprenörer som har en bra appidé men saknar de tekniska resurserna ska kunna komma till inkubatorn, sälja in sin idé och (om den är bra) få den förverkligad.

Mathias Plank säger att han just nu är särskilt intresserad av affärsidéer som kan hjälpa företags anställda att få en enklare vardag.

"Att använda mobilen som arbetsredskap, det är väldigt eftersatt. Många större företag sitter i gamla och dåligt utvecklade system", säger han.

En förebild som han nämner är amerikanska Slack som först var tänkt att bli ett spel men som vidareutvecklades till en extremt framgångsrik meddelandetjänst för arbetsplatser.

Läs mer