Nya motgångar för Toborrow - rekonstruktion drabbar långivarna

Toborrow

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Långivarna till ett av Toborrows bolag kan komma att drabbas av en ny konkurs.

Toborrow är en så kallad peer-to-peer-lånetjänst för företag. Enkelt uttryckt fungerar det som så att företag kan söka pengar från privatpersoner, som tillsammans lånar ut små summor till olika företag. Långivarna 

Privatpersonerna får därefter ränta på sina lån.

Men det är inte riskfritt. I maj kunde vi på Breakit berätta att bolaget Nordic Bike, som hade tagit in 2 miljoner kronor från privata långivare via Toborrow, gått i konkurs. 

Totalt hade över 300 privatpersoner har bidragit med pengar till Nordic Bike via Toborrow, som gett bolaget högsta kreditvärdighet. Pengar som som privatpersonerna troligtvis nu kan glömma.

Och nu har Toborrow drabbats av ytterligare ett bakslag. Enligt sajten Di Digital har kemikalietillverkaren Bycosin, som lånat 1,5 miljoner kronor via Toborrows långivare, ansökt om rekonstruktion, samtidigt som lånet fortfarande inte är återbetalt.

”Toborrow valde att i samråd med sitt juridiska ombud dra tillbaka krediten från Bycosin AB och med omedelbar verkan åberopa de säkerheter som är kopplade till krediten”‚ skriver Toborrow i ett kundmejl, enligt sajten.

Exakt hur långivarna via Toborrow kommer att påverkas av rekonstuktionen återstår att se. 

Toborrow är idag finansierat av riskkapital från bland annat Bonnier-anknutna riskkapitalbolaget NFT Ventures. I fjol hade bolaget en nettoomsättning på drygt 470 000 kronor med ett negativt rörelseresultat på 10,8 miljoner kronor.

Bolaget stängde nyligen en runda på 6,5 miljoner kronor.

Breakit söker bolagets grundare och vd Sofie Lundström.

Läs mer