Spotify har 99 problem – och Jay Z är numera ett av dem

Spotify Tidal Apple Music
Spotify har 99 problem – och Jay Z är numera ett av dem

TT

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det vore oerhört problematiskt för Spotify om musiktjänsten Tidal köptes upp av Apple, skriver Breakits Jon Mauno Pettersson.

För drygt ett år sedan satt jag och lyssnade på en utfrågning med Spotify-grundaren Martin Lorentzon här i Stockholm. Den karismatiske grundaren, som var på ett synnerligen gott humör, fick bland annat besvara frågor om den tilltagande konkurrensen från musiktjänster som Apple Music och Tidal. 

"Vad skulle du vilja hälsa till Jay Z om du fick möjligheten?", löd en av frågorna.

”Till Jay Z? Jag skulle nog säga att jag har 99 problems, men att Jay Z inte är det jag tänker på”, svarade Martin Lorentzon med ett flin.

Det kaxiga citatet, som refererar till Jay Z:s hitlåt 99 Problems, möttes med jubel och applåder från publiken. I låten lyder den återkommande frasen: ”I’ve got 99 problems but a bitch ain’t one”,

Idag hade Martin Lorentzon troligtvis svarat annorlunda.

Att Tidal på många sätt är en flopp råder det naturligtvis ingen tvekan om. Förhållandevis få använder sig av tjänsten, problemen är många och utåt sett verkar allt vara en enda stor röra. Så sent som i helgen basunerade till och med delägaren Kanye West ut att Apple borde köpa tjänsten. Via Twitter.

Som en rak konkurrent är Tidal således inget hot mot Spotify.

Men Tidal har faktiskt någonting som Spotify saknar: artister som backar upp tjänsten. Stjärnor som Rihanna, Jay Z och Beyoncé har alla släppt exklusivt material via plattformen. En strategi som dessutom anammats av Apple Music, som uppges ha betalat Drake och Taylor Swift stora pengar för liknande former av exklusiva releaser.

Musikbranschen tar således efter tv-branschen, där aktörer som Netflix och HBO satsar stenhårt på exklusivt och egenproducerat innehåll.

Spotify har däremot, sedan dag ett, sågat den strategin vid fotknölarna och hävdat att det är användarovänligt.

Och visst är det användarovänligt. Som konsument vill du ha obegränsad tillgång till musik. Du vill betala så lite som möjligt för så mycket som möjligt. Du vill inte vänta.

Men så ser branschen inte ut idag – och för Spotifys del kan situationen komma att försämras avsevärt om Kanye Wests önskan om uppköp blir verklighet. Om Apple köper upp Tidal, vilket även ansedda Wall Stret Journal rapporterat om, kommer techjätten ha ett enormt starkt stall av artister som stödjer den amerikanska nätjättens musiktjänst. Det innebär i sin tur att Spotify-användare kommer tvingas vänta i flera veckor på att få höra den nyaste musiken från ett stort antal av världens största namn.

Det vore ett oerhört tungt bakslag för Spotify.

Ett alternativ för den svenska musiktjänsten är såklart att backa från sin gamla policy om att inte låsa in material. Att själva ge sig in i budstriden och köpa upp bolaget som man tidigare har hånat. Pengar finns det trots allt gott om på bankkontot – och det har ryktats om att Spotify faktiskt är intresserade.

En budstrid mellan Apple och Spotify om att få köpa ett misslyckat bolag kan alltså potentiellt bli verklighet.

Det får mig att tänka på ett annat välkänt citat från rapparen Jay Z:

"I’m a hustler, baby, I sell water to a well."

Läs fler artiklar
LÄS MER